איך לתכנן מסלול טיול מעולה? | מדריך למטייל העצמאי
מאמר זה נועד לכל המטיילים בחו"ל, אם זה טיול עירוני או בטבע, עם או בלי ילדים, והמטרה היא שלאחר קריאתו – הטיול שלכם יהיה מהנה יותר!
נכון, אפשר לטוס לחו"ל בלי תכנון, ו-'לזרום' בשטח עם ספר הדרכה למטיילים, או לשאול את הפקידים במלון מה קורה בשטח, זה מתאים לחלקנו אבל לא לכל יעד, וזה גם מעלה את הסיכוי לבזבוז הזמן היקר שלכם בחו"ל.
(הערה קטנה – לתכנן מסלול טיול עצמאית זה כיף ונותן סיפוק, אבל גם לוקח הרבה זמן… אם אתם רוצים עזרה או תכנון מסודר על ידי איש מקצוע – קראו את העמוד הזה…)
למה לתכנן מסלול טיול מראש?
זו שאלה קלה :-), אז ככה:
– כדי להגיע למקומות הכי מעניינים ויפים עבורכם
– כדי לא לבזבז זמן במהלך הטיול (הטיול עולה לכם המון כסף והזמן שלכם בד"כ מוגבל)
– כדי שהטיול יהיה בטוח, שהרי יש אזורים מסוכנים בעולם…
– כדי להוזיל עלויות
– כדי שהטיול יהיה בקצב הנכון
– כדי ליהנות יותר 🙂
מה יש לקחת בחשבון כשמחליטים מה עושים כל יום?
יש מלא שיקולים, חלקם חשובים יותר וחלקם פחות, אבל אתם צריכים לחשוב על כולם מראש כדי לדעת מה חשוב בטיול הבא. אפרט את כל מה שאוכל להלן:
ימי הטיול בשבוע
בדקו מהם ימי העבודה ביעד שלכם, האם ראשון הוא יום המנוחה השבועי? אם כן אז קחו בחשבון שכנראה כל החנויות ואתרים ציבוריים (למשל בנקים) יהיו סגורים!
ימי המנוחה השבועיים (שזה ראשון ברוב אירופה, אסיה ואמריקה) מתאימים יותר לנסיעות ארוכות, טיולים בטבע, או לאטרקציות תיירותיות שלרוב פתוחות גם ביום זה.
התאימו את הטיול מראש, כבר בשלב הזמנת הטיסות(!), כך שתהיו איפה שצריך בימי השבוע השונים.
חגים ומועדים
תארו לעצמכם שאתם נוחתים בישראל בערב יום כיפור, או יום עצמאות?
אותו דבר בחו"ל, לכל מדינה ימי החג ומועד שלה, כמעט לא משנה אם אלו חגים דתיים או לאומיים – בימים אלו בדומה לימי ראשון – יש לתכנן את הטיול בהתאם.
מה עושים? חפשו בגוגל רשימת חגים ביעד אליו אתם נוסעים, ובדקו מה נופל על התאריכים שלכם (או הפוך – חפשו את החגים המעניינים ותאמו מראש ביקור בחגיגות ופסטיבלים!)
הקצב הרצוי – רגוע או מהיר?
לכל מטייל ומשפחה יש אופי אחר, יש משפחות שרק רוצות להספיק אטרקציות ולזוז כל היום מנקודה אחת לשניה, ויש משפחות ומטיילים שרוצים קצב רגוע, להתחיל את היום מאוחר, לקחת את הזמן, לטייל בנחת ולנוח.
הכל טוב ונכון – רק חשוב להתאים את מסלול הטיול המתוכנן לקצב הרצוי, ועדיף לתכנן את הימים כך שהאטרקציה הכי חשובה תהיה בבוקר או אחר הצהריים ואל מאוחר כדי שלא תפספסו אותה.
תכננו לכם את הימים כך שיכילו מספיק תוכן לקצב הרצוי, וטיפה יותר, מתוך ידיעה כנראה לא תספיקו הכל – הכי חשוב זה ליהנות ולא לסמן V על הכל!
סגנון הטיול
טוב זה כבר מובן מאליו, לא כל דבר מעניין את כולם. יש שרוצים לראות רק טבע ונופים, ויש שרוצים תרבות ואוכל ומוזיקה ובילויים כל לילה, יש שמחפשים רק קניות ויש שרק רוצים להסתובב ברחובות ולספוג את התרבות המקומית.
קראו על יעד הטיול שלכם והבינו מה סגנון נקודות העניין שמעניינות ביקור – והבינו מראש לאן אתם נוסעים.
בנוסף – קחו בחשבון שיש יעדים שדורשים נסיעות מרובות (למשל אלסקה ובכלל אמריקה, או מדינות גדולות כמו פולין). ויש כאלו שלא צריך בכלל להיכנס בהם לאוטו – כמובן כל הערים עצמן, או כפרי נופש שמרכזים מספיק אטרקציות לשבוע במקום אחד, כמו למשל בהולנד.
לכן שבו רגע עם עצמכם וחשבו ממה נהניתם בטיולים האחרונים, וכך תדעו להתאים את הסגנון הנכון לטיול הבא.
אתרים ואטרקציות
אתם חייבים לקרוא על היעד לפני ההגעה, וכמה שיותר זמן מראש.
- היעזרו באתרים כמו Tripadvisor, בלמטייל, בקליקו :-), בחיפוש בגוגל, למדו מה נקודות העניין הכי פופולאריות ביעד – זה לא אומר שצריך להגיע לכולן אבל כן כדאי להכיר ולראות מה מדבר אליכם.
- סמנו לכם על מפה או במסמך את האתרים שהם Must, ואת אלו ש-Nice to visit. כולל הערות על כל אחד
בדקו מתי כדאי להגיע לכל אתר, באילו שעות פתוח, וכמה זמן כדאי לשהות בו (יש כאלו שכדאי להגיע אליהם רק בבוקר אחרת התורים משוגעים, ויש כאלו שעדיף בשקיעה, יש כאלו שאחרי חצי שעה הבנתם במה מדובר, ויש שדורשים יום שלם…)
טיפ – אפשר להיעזר בגוגל Maps כדי לצפות עומסים באתר ולדעת מתי להגיע, חפשו את התרשים בגוגל (דוגמה מדיסנילנד).- בדקו לאילו גילאים מתאים המקום.
- בדקו האם נדרש ביגוד או ציוד מיוחד (למשל יש מערות קרח באוסטריה שדורשות הליכה מאומצת וזה לא מתאים לכל אחד).
- בדקו את השילובים ביניהם – למשל אחרי חוף הים לא בטוח שתרצו להיכנס למוזיאון, ואחרי שופינג לא תעשו הליכות מרובות ברגל (כי הלכתם הרבה בחנות או כי יש עליכם שקיות רבות).
מהו טיול כוכב? איפה כדאי ללון ביחס למסלול?
טיול כוכב הוא כינוי לטיול של מספר ימים בו לנים בכל התקופה באותֹו המיקום, וכל בוקר יוצאים למסלול יומי וחוזרים לנקודת הלינה (וככה על המפה בסוף הטיול מצוייר מעיין כוכב שמרכזו בנקודת הלינה ⭐).
כמובן שהמונח 'טיול כוכב' פחות רלוונטי בנסיעות עירוניות, אלא בעיקר בטיולים רכובים שבהם נוסעים כל יום לנקודות שונות.
בטיול שאינו 'כוכב' – מחליפים כל לילה (או כל מספר לילות) מקום לינה, וככה מתקדמים למרחקים רבים יותר.
היתרון בטיול כוכב זה שלא צריך לארוז ולפרוק יותר מדי… החסרון הוא (לעתים) שנוסעים בו מרחק רב יותר בסה"כ של הטיול כי יש אלמנט של הלוך-חזור.
בטיול עירוני בו מרבית העניין פעמים רבות מרוכז בלב העיר – יש בגדול 2 אפשרויות:
– ללון במרכז העניינים, וככה אפשר לבקר במלון במהלך היום, למשל למנוחת צהריים.
– ללון מחוץ למרכז העניינים, מה שלרוב עוזר לחסוך בעלויות, אבל אז פחות נוח ברוב המקרים לחזור למלון באמצע היום שכן הוא רחוק יותר.
בערים בהן האטרקצייות מאוד מפוזרות יש פחות משמעות למיקום המלון, ויש לבחור אותו בעיקר לפי מחיר וסגנון, ונוחות גישה לקווי תחבורה ציבורית.
התאמה לגילאי הנוסעים
זו סוגיה חשובה שיש לתת עליה את הדעת בכל תכנון – כי לא כל אטרקציה מתאימה לכל גיל.
עם המתקשים בהליכה (מבוגרים או ילדים) – לא נלך לטיול רגלי מפרך, או כזה שהנגישות לעגלות בו בעייתית.
בנוסף במקומות הומים ילדים קטנים פחות מרגישים בנוח לעתים.
קרבה לבתי חולים, מרפאות, בתי מרקחת, סופרמרקטים – כלו אלו חשובים יותר לקטנים ולגדולים יותר.
עונות השנה
טיול חורף וטיול קיץ אלו טיולים מאוד מאוד שונים מחוץ לערים (בטיול עירוני – משנה אבל פחות), ויש להתאים את המסלול מראש לפי זה.
אטרקציות חוץ כמו בריכות שאינן מקורות, מוזיאונים פתוחים וכדומה לעתים סגורים לגמרי בחורף.
אתרי סקי – פתוחים רק בחורף\אביב.
נופים – בחורף (למעט ביעדים טרופיים) – הכל שונה.
בסתיו – צבעי שלכת שנחשבים במיוחד בארצות שונות.
ביעדים טרופיים – העונות שונות לגמרי, ויש לשים לב מתי החודשים המאוד גשומים כי אז פחות מומלץ לטייל.
מזג אויר
אחד ה-דברים שמשפיעים על טיול. וכמה שתהיו מוכנים מראש – ככה פחות ישפיע.
- גשם – ידעתם למשל שבאירופה יש בקיץ בערך אותה כמות של ימי גשם כמו בחורף? ולכן האירופאי הממוצע תמיד מחזיק בתיק מעיל גשם אם הוא מתכנן להסתובב בחוץ.
בדקו מראש את כמות המשקעים ומספר ימי הגשם הממוצעים ביעד שלכם והכינו מראש מעילי גשם ומטריות.
בנוסף – הכינו חלופות בילוי לימים גשומים – מוזיאונים, פארקי מים מקורים, קניונים, מתחמים תת-קרקעיים איפה שיש וכד'. - חום וקור – טוב זה מובן מאליו – הגיעו עם לבוד מתאים, כולל למצבים שונים מהצפוי כי מז"א הוא לא בדיוק דבר שאפשר לתכנן איתו…
- שלג – בשלג כבד מאוד גם הנהיגה הופכת להיות בעייתית (קראו כאן על צמיגי חורף), ובטח להסתובב בחוץ…
- שעות אור – תכננו את ימי הטיול כך שיתאימו לשעות האור הצפויות ביעד ובתאריך שלכם (ראו מיד הרחבה נוספת על הנושא החשוב הזה).
שעות אור
אל תחשבו ששעות האור בארץ זה מה שיהיה לכם בטיול.
בצפון אירופה למשל יש מדינות שלמות שבהן חודשים שלמים כמעט בלי אור. מצד שני, בחודשים אחרים יש אור בשעות רבות – הרבה יותר ממה שאנחנו רוצים.
בדקו מראש את שעות האור ביעד במועד הרלוונטי – זה משמעותי לטיול שלכם. אפשר להיעזר באתרים כמו Timeanddate, הנה לדוגמה שעות האור בכל חודש בעיר פרייבורג שביער השחור…
השלבים בתכנון המסלול – איך עושים את זה בתאכל'ס?
נניח רגע שכבר הזמנתם טיסות, אז פשוט תעברו על הצעדים שלהלן עד שמסלול הטיול שלכם ירגיש מוכן:
- ספירת ימי ה-'נטו' שיש לכם (כלומר – בלי טיסות והסעות אל או מהיעד).
- בדיקת הימים – מה חול ומה שבתון (כולל חגים ומועדים).
- בניית מאגר כללי גדול של נקודות עניין שמעניינות אתכם – ללא חלוקה כרגע. אם זה אטרקציות, ערים שתרצו לנסוע אליהן, ביקורים עסקיים או משפחתיים שאתן מכניסים בנסיעה וכד'. ומיקום שלהם ככל האפשר על גבי מפה.
- קביעת נקודות העניין שהן 'חובה' – אלו שלא תרצו לפספס, סדרו אותן לפי ימים ומיקום גאוגרפי.
- סידור מיקומי הלינה – האם אתם מתכוונים לעשות 'טיול כוכב'? (כזה שכל לילה חוזרים לאותו מקום הלינה), או להחליף מקומות לינה?
- סקרו את כל השאלות שכאן במאמר כדי לראות שלא פספסתם דברים חשובים.
- הזמינו מקומות לינה – הנה האתרים הכי טובים שלי להזמנת דירות ומלונות, והנה מדריך מלא טיפים – איך להזמין מקום לינה מושלם).
- תכנון מפורט של הימים – מה בבוקר? מה בצהריים? הכינו לכם שלד לאותו היום כאשר את הדברים החשובים סדרו ככל הניתן ראשונים (לפי היגיון גאוגרפי ומגבלות שילובים בין אטרקציות).
הכינו גם דברים נוספים שתעשו אם משהו יתבטל.
וכמובן – חלופות למקרים של מז"א בלתי צפוי (בעיקר גשם). - בדקו האם צריך להזמין מקומות או כרטיסים לאטרקציות שבהן אתם רוצים לבקר?
- הכינו במסלול שלכם טלפונים וכתובות שאפשר להכניס ישר לאפליקציות הניווט (מי שמגדיל ראש עושה זאת כבר מהארץ).
- הדפיסו את המסלול ושמרו בטלפון הנייד, ואף היעזרו באפליקציות תכנון טיול.
תודה רבה!