הזמנת כרטיסי טיסה לחו"ל – המדריך המקיף, טיפים והסברים
< ניווט מהיר במאמר >
בגלל מיקומה של מדינת ישראל, כמעט בכל טיול לחו"ל אנחנו טסים, אם זה לאירופה, לארה"ב, אסיה ושאר העולם – טיסה לחו"ל היא נקודת ההתחלה והסיום של הטיול. כרטיסי הטיסה הם גם אחד המרכיבים היקרים ביותר בטיול!
כיום יש היצע עצום של טיסות לכל יעד ובכל מועד, בעיקר בעידן האינטרנט שיכול להציג בפנינו את כל האפשרויות בכמה לחיצות כפתור.
המדריך הבא יראה לכם מה כדאי לעשות כדי למצוא את הטיסה הזולה והנוחה ביותר לטיול שלכם בחו"ל – על מה חשוב להקפיד לפני הטיסה, במהלכה או אחריה, ואיך תוכלו להפוך את החוויה שלכם לנעימה הרבה יותר.
מהם סוגי הטיסות וחברות התעופה?
את הטיסות המוצעות כיום אפשר לחלק למספר קטגוריות. האבחנה הראשונה היא בין טיסה ישירה (שמגיעה מן הסתם היישר לשדה התעופה המבוקש) לבין טיסת קונקשן, הכוללת עצירת ביניים והמתנה למשך מספר שעות לפחות. בגדול, טיסת קונקשן יכולה להיות חסכונית יותר, אבל לא תמיד זה קורה. לפעמים הפער במחיר מהותי אבל לא תמיד שווה את בזבוז הזמן היקר לכם בטיול בחו"ל, את אי הנעימות הכרוכה בנחיתה והמראה ומעבר טרמינלים ובידוקים, ואת הסיכון לפספס את טיסת ההמשך.
חלוקה אחרת היא על פי סוג הטיסה:
טיסה סדירה – טיסה היוצאת לדרך במשך תקופה ארוכה (עונת תיירות או כל השנה) בזמנים שהם פחות או יותר קבועים.
יתרונות: יוצאות באופן תדיר במועדים ידועים, אחוזי דיוק גבוהים, יותר קל לקבל שירות מחברת התעופה ולבצע שינויים בכריסים (מועד הטיסה, מושב, ארוחות וכד').
חסרונות: המחיר עלול להיות גבוה יותר, יש יעדים אליהם אין טיסות סדירות, לא תמיד ניתנים פיצויים במצב בו חברת התעופה פושטת רגל (להבדיל מטיסות שכר שדווקא כן עשויות להעניק כזה פיצוי).
טיסת שכר (צ'ארטר) – טיסה מסחרית הנעשית במטוס הנשכר על ידי חברת התעופה. מועדי הטיסות והקווים אינם קבועים, אלא תלויים במידה רבה בביקוש.
יתרונות: המחיר עשוי להיות זול יותר, ניתן למצוא מחירים משתלמים ברגע האחרון, מגוון רחב של חבילות נופש מבוססות על טיסות אלה, פתרון ליעדים שאין אליהם טיסה סדירה.
חסרונות: מכיוון שכאן הלקוח הוא חברת הנסיעות שכרה את המטוב, ולא הנוסעים עצמם – אזי יש סיכוי גבוה יותר לעיכובים ושינויים של רגע אחרון. אפילויכולים להנחית אתכם באמצע הדרך במדינה שלישית ולעכב במשך שעות ארוכות – וזה חוקי. בנוסף כמעט אין אפשרות לבטל את כרטיס הטיסה, והשירות אינו כשל טיסה סדירה.
כנסו לכאן כדי לקרוא עוד על הזכויות שלכם (בעיקר אילו שאין) בטיסות שכר…
טיסת לואו קוסט (Low Cost) – טיסות הלואוקוסט עלו כמטאור בשנים האחרונות אחרי שמספר חברות הבינו שאנחנו מעדיפים לשלם פחות ולוותר על שירותים שונים שקשורים לטיסה. אלו טיסות בקווים סדירים אשר מודל התשלום שלהן שונה: משלמים על כרטיס הטיסה הבסיסי ועל השירותים הנלווים בנפרד (מזוודה, ארוחה, בחירת מושב) – אם רוצים בהם.
יתרונות: פוטנציאל למחיר נמוך (במיוחד בכרטיסים הראשונים הנמכרים לטיסה), אופציה להזמין בדיוק את מה שזקוקים לו ולא מעבר (למשל אם לא רוצים להפקיד מזוודה בבטן המטוס – חסכתם כמה עשרות יורו :-)).
חסרונות: כשמוסיפים את כל התוספות ייתכן שהמחיר יהיה אטרקטיבי הרבה פחות, תנאי הטיסה לא תמיד ברורים, שירות לקוחות בעייתי אם בכלל קיים בחלק מהחברות, כל דבר בטיסה עולה כסף (מזון ושתיה בעיקר).
איפה כדאי לקנות כרטיסי טיסה?
בעיקרון אפשר לרכוש כרטיסי טיסה דרך 2 גורמים: חברת התעופה, או סוכנות נסיעות.
אבל לא כולם שמים לב להבדלים ביניהם – בגדול קשה להחליט חד משמעית מה עדיף. לכל החלטה יש יתרונות משלה. אנחנו ממליצים לכם לבדוק בכל החזיתות ולחשוב מה מתאים לכם, לצרכים שלכם ולמאפייני הטיסה המבוקשת.
בגדול נמליץ לחפש טיסה דרך אתרי חיפוש והשוואת מחירים, ואז ההזמנה עצמה לעשות ישירות דרך חברת התעופה, או דרך סוכן אם אתם רוצים שירות ועזרה.
אופציה אחת היא לפנות לחברת התעופה באופן ישיר. בהרבה מקרים המחירים של טיסות ישירות דרכם יהיו זולים יותר, פשוט כי נמנעת עמלת הסוכן (עליה נרחיב מיד).
ההזמנה הישירה מאפשרת לנו לראות בדיוק את מאפייני הטיסה ולקבוע מה אנחנו רוצים. החסרונות של הזמנה ישירה מחברת התעופה הם היצע מצומצם יחסית של טיסות (אנחנו כבולים להצעות של אותה חברה ספציפית), הקושי להזמין מספר גדול יחסית של כרטיסים והעובדה שלמעט מספר חברות ישראליות, הממשק הוא באנגלית או בשפות אחרות.
במקרה זה כדאי להתחיל את החיפוש דרך אתר השוואת מחירים וחיפוש טיסות, אתרים אלו מחפשים בו זמנית בכל חברות התעופה, ומציגים לכם את המחירים הכי זולים והטיסות הכי טובות לפי הקריטריונים שקבעתם בחיפוש, ואז מעבירים אתכם לאתר חברת התעופה (או לאתר של סוכנות לבחירתכם) לביצוע ההזמנה.
2 מהאתרים הידועים ביותר ו/או הטובים (לדעתי) בתחום השוואת מחירי טיסות הם:
> סקייסקאנר – Skyscanner: למידע נוסף על סקייסקאנר… | למעבר לאתר סקייסקאנר…
> מומונדו – Momondo: למידע נוסף על מומונדו… | למעבר לאתר מומונדו…
האפשרות השנייה היא לפנות לסוכנים, שיכולים להיות אנשים פרטיים אבל גם חברות תיירות מקומיות או בינלאומיות. לסוכן יש אישור לבצע "כרטוס" לטיסות של חברות ספציפיות. מכיוון שסוכן אחד עובד לרוב עם מגוון חברות, צפוי להיות היצע רחב יותר של אפשרויות וטיסות: הוא יוכל להציג בפנינו את ההצעות במספר חברות תעופה, למצוא מסלולים שונים להגעה ליעד ולהתנהל בשמנו מול הגורמים בתחום התיירות (חשבו למשל על חברות תעופה זרות שאנשיהן לא בהכרח דוברים אנגלית ובטח לא עברית).
הסוכן יכול לספק מענה ראוי במקרה של הזמנת מספר רב יחסית של כרטיסים וגם כשיש צורך בהזמנה של שירותים נוספים.
מנגד, הסוכן גובה בדרך כלל עמלה שעלולה להפוך את ההזמנה דרכו לכדאית פחות מבחינה כלכלית: עמלה זו משתנה ולרוב מדובר בכמה אחוזים בודדים (במקרים בודדים המחיר אצל הסוכן יהיה זול יותר כי הוא יכול למכור כרטיסים שנקנו מראש ואינם זמינים יותר ישירות אצל חברת התעופה), וגם לא כל הסוכנים אמינים באותה מידה, כך שהם עשויים לכוון אתכם לעבר הטיסות שהם מתוגמלים עליהן…
> לחצו כאן למידע נוסף על אתרי חיפוש והזמנות לכרטיסי טיסה…
המלצות על אתרים לחיפוש ולהזמנת כרטיסי טיסה
אציג להלן מספר אתרים שמשמשים אותי בחיפוש והזמנת כרטיסי טיסה – כדאי לבצע השוואה בין מספר אתרים לפני ההזמנה. בהצלחה!
חיפוש והשוואת מחירי טיסות
SkyScanner | סקייסקאנר
★ סקייסקאנר הוא מהאתרים המובילים בעולם כיום לחיפוש טיסות זולות.
★ מחוברים כמעט לכל חברות התעופה בעולם, רגילות, LowCost ועוד.
★ מנוע חיפוש קל וחכם – מאפשר פילוח וסינון לאיתור טיסה מתאימה, כולל חיפוש טיסות מרובות יעדים.
★ סקיי סקאנר מעביר אתכם לביצוע ההזמנה ישירות לאתר חברת התעופה, או לאתר הזמנות אחרים.*
★ מחירים – הכי זולים שיש.
> למידע נוסף וטיפים על סקייסקאנר לחצו כאן…
מומונדו | momondo

★ אתר פופולרי נוסף שמציע חווית משתמש ייחודית והצעות מעולות, פחות מוכר עדיין בישראל למרות שהוא מעולה.
★ התוצאות מהירות וניתן לסננן בקלות.
★ מיוחד – הוא יראה לכם מיד גם מחירים בתאריכים הסמוכים.
★ תקבלו גם הצעות למלונות ורכב שכור.
★ מומונדו יעביר אתכם לביצוע ההזמנה ישירות לאתר חברת התעופה, או לאתר הזמנות אחרים.*
> למידע נוסף וטיפים על מומונדו לחצו כאן…
* במקרים מסויימים תוכלו לשלם כבר באתר החיפוש וללא מעבר לאתר חברת התעופה, וזה תחת הסכם שיש לאתרים אלו עם חברות התעופה במטרה להקל על הגולש. גם במקרה כזה ההזמנה תבוצע עבורכם בחברת התעופה ישירות והשירות יינתן על-ידם. במקרים אחרים תועברו לאתר של חברת התעופה / סוכנות הנסיעות לביצוע ההזמנה באתרם. כמובן שתמיד יש לקרוא את תנאי ההזמנה כי הדברים משתנים.
אתרי סוכנים המאפשרים גם הזמנה
גוליבר | Gulliver
(סוכנות ישראלית עם מנוע חיפוש)
★ מוכרת את מגוון שירותי התיירות מהגדולים בארץ, הם נחשבים אמינים וזולים.
★ אנחנו נעזרים בהם בעיקר כדי לבדוק טיסות וחבילות נופש.
★ חפשו גם את "המציאון" שמציע טיסות Low Cost זולות במיוחד.
★ אפשר להזמין הכל אונליין או טלפונית.
★ גולשי קליקו מקבלים 15$ הנחה בכל הזמנה: הזינו קוד הנחה: 16031515 בתשלום!
(מינימום הזמנה 600$)
> לחיפוש טיסות בגוליבר לחצו כאן…
אקספדיה | Expedia
(סוכנות עם מנוע חיפוש)
★ ענק תיירות, מהסוכנים הגדולים בעולם להזמנת טיסות.
★ מחירים טובים מאוד.
★ חברה ציבורית וותיקה, השירות ניתן באנגלית.
★ ידועים בהצעות המשתלמות של לינה ורכב יחד עם הטיסות (תוכלו להרכיב בקלות חבילת נופש :-))
★ מחירים – זולים כמעט כמו אתרי חברות התעופה, ולפעמים אף יותר! (בגלל קניה מרוכזת של כרטיסים על ידם).
> לחיפוש טיסות באקספדיה לחצו כאן…
רוצים לדבר עם סוכן אנושי?
אני מבין 🙂
לפעמים פשוט רוצים עזרה כי הטיסות מורכבות או מרובות משתתפים ואז כדאי מאוד להיעזר בסוכנ/ת מנוסה.
מלאו את הטופס ונחבר אתכם למי שמתאים.
איך עושים השוואת מחירים נכונה?
השוואת מחירים טובה תחסוך לכם הרבה כסף!
השלב הראשון שאנחנו ממליצים הוא להגדיר מועד לטיסה –
אם אתם יכולים להיות גמישים, אפילו בכמה ימים לכאן או לכאן, כדאי לא להינעל על תאריך ספציפי. הסיבה היא שאפילו בפער של יום עשויות להיות טיסות משתלמות הרבה יותר, ולכן גמישות יכולה לחסוך לכם כסף. הבעיה היא שלא לכולם יש את היכולת להיות גמישים: לפעמים צריך לתזמן את הטיסה לפי החופשה מהעבודה, למשל, או כדי לציין תאריכים ספציפיים בחו"ל (חג או יום נישואין למשל).
אם אתם גמישים גם במקום הנחיתה, תגלו שיש הבדלים משמעותיים במחירי הטיסה לשדות תעופה שונים. לדוגמא, טיול משולב בקרואטיה ובסלובניה אפשר למשל להתחיל דווקא בטיסה לזאגרב בקרואטיה ולא ללובליאנה בסלובניה, כי המחירים לזאגרב לרוב זולים יותר. נזכיר בהקשר הזה את המנגנון הייחודי של אתר KIWI, שמציע מנוע חיפוש בשילוב עם מפה המאפשר לחפש טיסות ברדיוס ספציפי, על שדות התעופה הכלולים בו.
לאחר השוואה ראשונית – יש לבצע בדיקה של מחירי העלויות נלוות אחרות כמו השכרת רכב…, וזה כי מחיר ההשכרה בנמל אחד יכול להיות שונה מאוד מאשר בנמל אחר, ויש לשקלל זאת מראש.
מקום שמציע שילוב טוב בין מחירי טיסה סבירים למחירי השכרת רכב הוגנים יכול וצריך לקבל עדיפות.
אחרי שכבר יש תאריך או תאריכים ספציפיים, מתחילה הבדיקה הטכנית. בעידן האינטרנט יש המון חברות, סוכנים ואתרים, וחבל לא להשקיע את המאמצים הבאמת מינימליים בבדיקה מה הם מציעים. רצוי לבדוק במספר אתרים במקביל – כאן סקרנו עבורכם את האתרים המובילים, היתרונות והחסרונות של כל אחד. מומלץ לקרוא ולהבין מה יכול להתאים לכם.
חשוב לשים לב מה בדיוק משווים, כי השוואה שלא כוללת את אותם פרמטרים היא חסרת תועלת במידה מסוימת. בדקו את התנאים הכלליים של הטיסה, למשל האם היא כוללת מזוודות או מהם תנאי השינוי או הביטול שלה. גם מבחינת הרכב הנוסעים יכולה להיות מדיניות שונה של חברות תעופה שונות: כמו למשל המחיר שמשלמים עבור ילדים ותינוקות.
בתחום התיירות, כמו בתחום התיירות, לא תמיד מה שזול ביותר הוא גם המומלץ. חשוב לבחור בחברת תעופה שידועה באמינות ובדיוק שלה – החברות הישראליות למרבה הצער אגב לא מצטיינות בקטגוריה הזו – וכמובן שלא להתפשר על שאלת הבטיחות.
שימו לב שבמהלך הבדיקה באתר האינטרנט, לא תמיד המחיר המוצג בעמוד הראשוני המציע את פרטי הטיסה הוא המחיר המדויק. כדי לדעת כמה אתם צפויים לשלם באמת, כדאי להתחיל הזמנה (לא חייבים לסיימה). הסיבה היא שבחלק מהאתרים, הבדיקה מול חברת התעופה נעשית רק אחרי שמתחילים את ההזמנה בפועל והמחיר יכול להשתנות (או שפתאום תראו שהמחיר הקודם לא כלל מזוודות, בחירת מקום ישיבה וכד').
<< אתרים מומלצים לחיפוש טיסות זולות >>
11 טיפים טובים למציאת טיסות זולות
1. השוואת מחירים – הבנתם כבר למה, נכון? אתם יכולים לגלות למשל עד כמה חברות הלואו קוסט משתלמות, או שבהזמנה של טיסה ישירות מחברת התעופה אתם נמנעים מעמלות הסוכן הגלויות או הסמויות. גם התרחיש ההפוך אפשרי.
2. עקבו אחרי שינויים במחיר – יש אתרים שמאפשרים קבלת שירות התראות למייל על כל שינוי במחיר (למשל Kayak), לכאן או לכאן. אופציה אחרת היא לראות את היסטוריית המחירים של הכרטיסים, כדי לדעת למה ניתן לצפות גם קדימה.
3. היו גמישים בתאריכים – המחירים משתנים כאמור באופן שוטף, כך שתזוזה של מספר ימים לכאן או לכאן עשויה להיות משמעותית מאוד. מומלץ לבדוק לאורך זמן את קטגוריות המחירים, אבל לרוב לא לחכות לדקה ה-90.
4. מועד ההזמנה – לא מדע מדויק, אבל בדרך כלל מחירים זולים מוצעים בטיסות סדירות ובטיסות לואו קוסט בשלבים מוקדמים ומשם עולים בהתאם. בטיסת צ'ארטר ניתן למצוא דילים של הרגע האחרון, אבל לא תמיד בלב עונת התיירות.
5. מועד ההזמנה (2) – אתם יכולים לטוס מחוץ לעונת התיירות, בדרך כלל בחורפים או בעונות המעבר (כל יעד לגופו), ובכך ליהנות מפוטנציאל למחירים נוחים יותר. טיסות בסוף השבוע הן לרוב יקרות יותר, ובכך גם טיסות הלוך היוצאות בבוקר או טיסות חזור החוזרות בערב. שימו לב שבהרבה מקרים כן שווה להוסיף את הסכום הנדרש, אם נדרש, ולקבל ימי טיול מלאים.
6. חיפוש במצב גלישה בסתר Incognito (בדפדפן) – יש אתרי חברות תעופה וסוכנויות תיירות שמשתמשים בעוגיות (Cookies) כדי להבין מה אנחנו מחפשים ולהעלות את המחירים של הכרטיסים המבוקשים בהתאם. בהרבה מקרים חיפוש במצב גלישה בסתר (Incognito) יציע לכם דילים משתלמים יותר.
7. התפשרו בתנאי הטיסה – לא תמיד הארוחות הן חובה (בטיסות קצרות למשל) ויש מקרים בהם פחות משנה איפה תשבו במטוס. מחלקת התיירים מספיקה לרוב הנוסעים. מצד שני, בטיסות ארוכות אנחנו ממליצים לא "להתכלב" יותר מדי.
8. חפשו את שדות התעופה הזולים יותר. לפעמים זול יותר לטוס ליעד זול ולהגיע משם ליעד המבוקש ברכב שכור או בתחבורה ציבורית מאשר לטוס ישירות ליעד יקר.
9. הלוך-חזור, או רכישה בנפרד – יש מקרים בהם הזמנה בנפרד של טיסת הלוך וטיסת חזור תהיה זולה יותר מכרטיס משולב. בכל מקרה שווה לעשות בדיקה.
10. טיסות עם עצירת ביניים – יכולות כאמור להיות זולות יותר. בדקו מה אתם "מקריבים" בתמורה, כי זה לא תענוג גדול להמתין שעות בשדה התעופה. יש מקרים בהם הרכבת "קונקשן" באופן עצמאי זולה יותר מאשר חבילות הטיסות המוצעות.
11. נסו לאתר מבצעים – קופונים, נקודות הנוסע המתמיד, שימוש בנקודות שנצברות באתרים כמו Expedia, הנחות של מועדוני לקוחות או כרטיסי אשראי וכדומה.
למה חשוב לשים לב בתהליך ההזמנה?
בהזמנה דרך האינטרנט, וגם בסגירה טלפונית, יש מספר מלכודות שקל מאד להיכנס אליהן, אבל לפעמים קשה (ויקר) לצאת. הנה כמה דברים לשים לב אליהם:
- האתר ממנו מזמינים – לא חסרים נוכלים וגם חאפרים באינטרנט, גם בתחום התעופה. הקפידו להזמין רק מאתרים או מחברות אמינות, גם אם המחיר הראשוני נראה לפעמים יקר יותר.
- מדיניות שינויים וביטולים – גישת ה-"יהיה בסדר" לא במקום במקרה של הזמנת כרטיסי טיסה, לפחות בחלק מהמקרים. אם אתם רוצים להיות מכוסים, אתם יכולים לבדוק במעמד ההזמנה מהם תנאי השינוי או הביטול של הכרטיס שרכשתם. יכול להיות שחברה מסוימת תציע סוגים שונים של כרטיסים, עם הבדל בשאלות הביטול או השינויים (ככל שהכרטיס גמיש יותר ונתון לשינויים, כך המחיר שלו צפוי לעלות כלפי מעלה). גם ביטוחי נסיעות שונים מתייחסים לסוגיות האלה. ואם תרצו לשריין את יכולתכם לבטל – בדקו את ביטוח ביטול הטיסה של טריפגארנטי…
- ביטוחי נסיעות – בהמשך לסעיף הקודם, אתם יכולים לרכוש ביטוח נסיעות שמעניק לא רק כיסוי רפואי אלא גם מענה במצב של שינוי או ביטול של הטיסה (בעיקר עקב סיבה רפואית). בדקו את תנאי ביטול הנסיעה בביטוח הנסיעות שלכם… לפעמים זה מיותר לקבל כיסוי כפול, ולפעמים אתם נשארים קרחים מכאן ומכאן.
- בדקו באלף עיניים את הפרטים המופיעים על גבי הכרטיסים, בעיקר השם שלכם שצריך להיות זהה לחלוטין לדרכון. לא תאמינו עד כמה טעות של אות אחת היא קריטית ועלולה להביא לבזבוז של סכומים נכבדים על שינוי, או אפילו על עיכוב וסירוב להעלות אתכם למטוס.
- קבלת כרטיסי הטיסה – ברוב המקרים לא תקבלו את הכרטיסים שלכם ישר אחרי ההזמנה. ההמתנה עשויה להיות על מספר ימים או שבועות. בדקו מול החברה מתי בדיוק אתם אמורים לקבל את האישורים ואת הכרטיסים. על כל חשש לאיחור, בדקו מולה. גם כאן חשוב לבדוק כמובן שכל הפרטים המופיעים באישור נכונים ומדויקים.
- משך הטיסה – טיסות שונות בין יעדים זהים עשויות להימשך פרקי זמן שונים. כך למשל יכול להיות שטיסה דרך חברה X תהיה ארוכה בשעה או בשעתיים מאשר מסלול מקביל של חברה Y.
- זמני ההמראה והנחיתה – זכרו שבכרטיסי הטיסה זמני ההמראה והנחיתה המשוערים מוצגים על פי הזמן המקומי ביעד ההמראה / נחיתה בהתאם. אם הטיסה בלילה, שימו לב לתאריך.
- אישור הטיסה – בחלק מהטיסות, בעיקר טיסות שכר, יש צורך לאשרר מראש את עלייתכם על המטוס כ-24-72 שעות לפני המועד המשוער. כדי למנוע בעיות, בדקו מה אתם צריכים לעשות. זה אמור להיות כתוב בכרטיסים עצמם (אבל לא תמיד במקום מובלט).
- ארוחות מיוחדות – בדקו האם חברת התעופה מאפשרת הזמנה מראש של מנות כשרות, מנות ילדים או מנות לצמחוניים. חברות רבות מאפשרות זאת, גם אם בתוספת תשלום.
- נשים בהריון – מדיניות חברות התעופה בנוגע לנשים בהריון אינה קבועה. בדרך כלל אין שום בעיה או צורך באישור רפואי לטיסה בהריון עד סביבות השבוע ה-28 להריון. מאז סביבות השבוע ה-28 יש צורך להגיע עם אישור רפואי מהרופא המטפל באישה ומכיר את הליך ההריון אצלה. חשוב שהאישור לא יינתן ברגע האחרון. בדרך כלל נשים מהשבוע ה-36 של ההריון שלהן ואילך אינן מורשות לעלות על מטוס.
- טיסות קונקשן – זה אף פעם לא נעים לחכות שעות ארוכות (ולפעמים עשרות שעות) בשדה התעופה, בלי יותר מדי תעסוקה, ומנגד, מרווח קטן יחסית בין הטיסות הוא מסוכן במקרה שהטיסה הראשונה מתעכבת. אנחנו ממליצים על שעתיים לפחות. אם צריך לעבור בין טרמינלים שונים באותו שדה תעופה, קחו בחשבון שגם זה לוקח זמן. אתם ממש לא רוצים להיות לחוצים.
- הזנת מספר נוסע מתמיד – אם אתם כמובן חברים במועדון שכזה. אל תקחו את הרישום שלכם כחבר מועדון כמובן מאליו. נתקלנו כבר באנשים שביצעו הזמנה "רגילה" וגילו שהם לא מקבלים הנחה שחשבו שמגיעה להם.
מתי כדאי להזמין כרטיסים?
עוד שאלה שאין לה תשובה חד משמעית כי כל מקרה צריך להישקל לגופו. יש מקרים בהם בהזמנה ברגע האחרון תמצאו הנחות של עשרות אחוזים, מכיוון שהחברות יעדיפו למכור כרטיסים בזול ולא לצאת עם מטוס חצי ריק. מנגד, בהרבה סוגים של טיסות – בעיקר טיסות סדירות או טיסות לואו קוסט – העיקרון דווקא הפוך: הכרטיסים הראשונים הם הזולים יותר, בעוד שיתר הכרטיסים מתייקרים ככל שהמטוס מתמלא (לכן הכרטיסים ברגע האחרון עלולים להיות יקרים מאד). בנוסף ברכישה מוקדמת אפשר לקבל את הכרטיסים הטובים והשעות הנוחות יותר של הטיסות, כלומר, המראה בשעה מוקדמת ככל האפשר וטיסה חזרה כמה שיותר קרוב לשעות הערב.
שאלת הביקוש משמעותית מאד כאן. אפשר לטעון שבמועדים מבוקשים או ליעדים פופולאריים קטנים הסיכויים למצוא דילים משתלמים ברגע האחרון. לעומת זאת, בזמנים "מתים" יחסית ובטיסות שאינן מבוקשות כן אפשר למצוא כרטיסים במחירים נמוכים מאד. אין כאן נוסחה חד משמעית, אבל בגדול אנחנו ממליצים לבדוק קודם כל מה המחירים בנקודת הזמן בה נסגרים על יעד ותאריכים פוטנציאליים, לראות את היצע הטיסות הקיים, לחשוב האם המחירים יכולים לרדת (פונקציה של אטרקטיביות היעד והתקופה בו טסים) ולהפעיל שיקול דעת צרכני.
שימו לב שבטיולים המצריכים תכנון מוקדם – השכרת רכב, מציאת מקומות לינה, בניית מסלול, הזמנת אטרקציות וכן הלאה – הכף נוטה לטובת ההזמנה המוקדמת של כרטיס הטיסה. על אחת כמה וכמה ביעדים שמצריכים הוצאה של ויזה אליהם, שהם כבר סיפור אחר.ּ
ואם היעד פחות חשוב לכם, אלא בעיקר המחיר – אז הסיכוי גבוה יותר שתצליחו למצוא מחירי רגע אחרון זולים.
למה לשים לב לפני שמגיעים לשדה התעופה (וגם בתוכו)?
- דרכון בתוקף – כדאי לבצע את הבדיקה לגבי התוקף של הדרכון מוקדם יותר, אפילו במועד הזמנת הטיסה. קחו בחשבון שהוצאת דרכון מצריכה המתנה של מספר שבועות לפחות.
אם גיליתם ברגע האחרון שהדרכון שלכם לא בתוקף, אתם יכולים להגיע לנתב"ג כדי להנפיק אותו במקום. הבעיה היא שעל התענוג הזה משלמים לא מעט – סכום הנפקת דרכון בשדה התעופה עולה יותר 815 ש"ח לבגיר ו-415 לקטין (נכון לאפריל 2018), הגיעו לקומה שניה של טרמינל 3 מספיק זמן לפני הטיסה עם מזומן, דרכון ישן ו-2 תמונות פספורט (יש מכונת צילום במקום אבל אל תסמכו עליה).
הדרכון שתקבלו בנתב"ג, אם לא יהיו בעיות – הוא דרכון זמני לשנה. - משקל המזוודה – בדקו מהו המשקל המותר של המזוודה בטיסה שלכם, כי לא כל החברות סלחניות במקרה של עודף משקל (Over weight) – אתם עלולים לשלם סכומים מיותרים על החריגה, או להתחיל להתעסק בהוצאת פריטים מהמזוודה, העברה שלהם למטען היד וכן הלאה. אם זה אפשרי, מומלץ לשקול את המזוודה בבית או במלון, לפני שמגיעים איתה לשדה התעופה. בשדות רבים יש משקל אלקטרוני בכניסה לטרמינל (בחינם או בתשלום).
- צ'ק אין – השאירו לכם מספיק זמן לצ'ק אין, במיוחד אם אתם טסים בחודשי הקיץ, בחגים או בזמנים אחרים בהם שדה התעופה עמוס (בשנים האחרונות הוא נוטה להיות עמוס גם במועדים מפתיעים עקב הגידול המתמיד בתנועת הנוסעים בנתב"ג). לרוב מומלץ להגיע לשדה התעופה כשלוש שעות לפחות. אם תנאי הכרטיס שלכם מאפשרים לכם לבצע צ'ק אין מהבית, מומלץ לעשות אותו כדי לחסוך קצת זמן. בדקו מראש באיזה טרמינל נעשה הצ'ק אין, כי לאחר מכן עלול להיות מורכב לעבור בין הטרמינלים השונים בשדות התעופה.
- מועד הטיסה – תמיד ייתכנו שינויים או עיכובים במועד הטיסה. מתסכל מאד להגיע לשדה התעופה ולהמתין מספר שעות
"טובות", ולכן אנחנו ממליצים לכם לבדוק לפני היציאה לשדה התעופה אם חל שינוי כלשהו במועד הטיסה. אם יש עיכוב, נסו להבין מהם הגורמים לו (למשל מזג האוויר) ותכננו את הזמנים שלכם בהתאם.
- בורדינג – גם אם אתם לא יכולים בלי קניות בדיוטי פרי, ממש לא שווה לפספס את הטיסה בשביל זה, נכון? בדקו תמיד מהו ה-Boarding Time, שלרוב יתחיל כ-45-60 דקות לפני מועד הטיסה, ומאיזה שרוול / שער עולים למטוס. יכול להיות שהבורדינג יתחיל מוקדם יותר אם מדובר בטיסה עמוסה או בכזו שמצריכה נסיעה באוטובוס עד למסוף המטוס. בנוסף שימו לב שהעליה למטוס נסגרת כ-20 דקות לפני מועד ההמראה!
דבר נוסף – ישנם שדות תעופה שמוגדרים כ-'שדה שקט' – בשדות אלו לא תשמעו כריזות למאחרים, ראו הוזהרתם… - טלפון סלולרי – יש מספר אופציות לשימוש במכשיר הסלולרי בחו"ל, ורק אתם יודעים מה צריך להיות התפקיד שלו בנסיעה שלכם. אתם יכולים לרכוש מראש דרך המפעילה הסלולרית חבילה לחו"ל הכוללת שיחות, הודעות SMS וגלישה עד לנפח מסוים. המחיר משתנה בהתאם לסוג החבילה ולמפעילה, כשהמחיר עשוי להגיע לכמה מאות שקלים. אופציה אחרת, שמשתלמת בחלק מהיעדים, היא לרכוש כרטיס SIM מקומי במדינת היעד. בכל מקרה כדאי להחליט מראש מה עושים ולבדוק את האפשרויות ביחס ליעד ספציפי.
- ביטוח נסיעות – אנחנו כן ממליצים לצאת לנסיעה עם סוג מסוים של ביטוח נסיעות לחו"ל, המעניק כיסוי להוצאות רפואיות בסיסיות או מורכבות, התייחסות מסוימת למטען וכן הלאה. יש סוגים שונים של ביטוחים, אותם אפשר להתאים לסוג הנסיעה ולמשכה. הביטוח הבסיסי ניתן לפעמים בחינם על ידי חברות הביטוח או האשראי, אבל הוא לא יספיק בטיולי תרמילאים או כאלה שכוללים פעילויות ספורט אקסטרים. ביטוחים מהסוג הזה יכולים לעלות סכום של מספר דולרים ליום.
הקפידו להגיע לשדה התעופה כשאתם כבר מכוסים מהבחינה שזו, עם ידע לגבי מה כולל הכיסוי שלכם, מספר פוליסה ודרכי יצירת קשר עם הגורם המבטח במידת הצורך. - פריטים אסורים לטיסה – נסו לברר מה מותר להעלות למטוס ולמה לכבוד היד בכל חברת תעופה. מומלץ לא לקחת סיכונים ולהימנע מניסיון עליה למטוס של כל מה שעלול להיות בעייתי אצל חברות התעופה: מים, בקבוקי שמפו וכמובן שגם חפצים חדים. מעבר להחרמה של הפריטים הבעייתיים, מדובר במצב לא נעים שעלול להביא לבדיקות נוספות או לעיכוב שלכם על ידי אנשי הביטחון.-
טיפים לטיסה נעימה
- עלו למטוס עם מספיק אופציות להעביר את הזמן: ספר, חוברת תשבצים, מוזיקה, מחשב נייד (רק אל תדליקו אותם כשאסור..) וכן הלאה. יש מטוסים שכוללים אמצעי בידור כלשהם. בהרבה מקרים לא תוכלו לדעת מראש באיזה מטוס ימקמו אתכם.
- הגיעו עם מסטיק ללעיסה במהלך ההמראה או הנחיתה, כרית צוואר שתאפשר לכם להרגיש נוחות יחסית גם במהלך טיסות ארוכות וגם אמצעים שיקלו על השינה בטיסות ארוכות, כמו כיסוי עיניים או אטמי אוזניים. הקפידו לקום מדי פעם וללכת במטוס כדי להחזיר את זרימת הדם ברגליים לנורמה.
- כאבי ראש ובחילות עם מנת חלקם של לא מעט אנשים, בעיקר בטיסות ארוכות או בעייתיות (תנאי מזג אוויר קשים). מומלץ
להיערך ולבוא מבעוד מועד עם תרופות מתאימות. אם הטיסה ארוכה ורוצים לישון בה בכל מחיר, גם כדורי שינה יכולים לעזור.
- מועד העלייה למטוס – יש אנשים שמעדיפים לעלות למטוס אחרונים, בהנחה שאז יהיה פחות צפוף. זה נכון בהרבה מאד מקרים, אבל גם מסוכן. אתם עלולים להגיע למצב בו גם אם יש לכם מקום שמור, כבר לא יהיה מקום לטרולי או לתיק היד שלכם.
- מקומות ישיבה – הנוסע הממוצע שכבר מתיישב במושבו סוקר בחשש את יתר הנוסעים, בתקווה שאף אחד לא יתיישב לידו. זה נכון על אחת כמה וכמה אם מסיבה מסוימת אתם לא יושבים ליד השותפים שלכם לנסיעה. אתם יכולים בחלק מהטיסות להחליף מקום ישיבה, אבל רק בהנחה שהוא ריק ובזמן שאפשר לנוע במטוס.
- התור לחדר השירותים במטוס עלול להיות מייגע, כשהזמן הבעייתי ביותר הוא הדקות שאחרי ההמראה (או למעשה – אחרי שנכבה השלט שמורה על הידוק החגורות). כדי לחמוק מהתור, אתם יכולים לנסות להיכנס לשירותים עם העלייה למטוס, לפני ההמראה. לא בטוח שבאמת הם יהיו פנויים, כי גם אחרים מכירים את ה"טריק", אבל שווה לנסות.
- עוד טיפים והמלצות לטיסה קלה נעימה תמצאו כאן…
טיסות עם ילדים
- ראו מהי ההגדרה של ילד בחברת התעופה הרלוונטית ומהם תנאי רכישת הכרטיסים עבורו. אפשר לקבל הנחות משמעותיות עבור ילדים, אבל בהרבה מקרים הצפי הוא לכ-10% הנחה ביחס למחיר המקביל של כרטיס עבור מבוגר בטיסה סדירה. בטיסת שכר ההנחה בדרך כלל תהיה גבוהה יותר יכולה להגיע גם לכ-50-70% ממחיר הכרטיס המקביל לאדם מבוגר.
- סביר להניח שתצטרכו להגיע עם כסאות ילדים, סלקלים, עגלות וכדומה. לא בטוח שתוכלו להיכנס עם כולם למטוס עצמו: בדרך כלל תגיעו עד לפתחו של המטוס, ומשם יעביר צוות הקרקע את האביזרים לבטן המטוס. מומלץ לארוז את המוצרים באופן שימנע נזקים. הביאו מראש שקית ניילון גדולה או תיק בד בהם תעטפו את המוצרים מפני שריטות ונזקים אחרים. אל תשכחו שהם לא ממש מוגנים בבטן המטוס.
בדקו מראש מה מדיניות החברה איתה אתם טסים לגבי סלקלים ועגלות – לרוב ניתן להפקידן לבטן המטוס (תא המטען) ללא תשלום נוסף.
אם אתם מגיעים עם תינוק, הוא יהיה זכאי בדרך כלל ליחידת כבודה עד משקל מסוים. חלק מחברות התעופה מאפשרות הזמנה של עריסה לתינוק, אבל מספר העריסות מוגבל. לכן חשוב ליצור קשר עם החברה הרלוונטית מוקדם ככל האפשר. - אם אתם טסים עם ילדים, הצורך למצוא עבורם תעסוקה נכון שבעתיים בהשוואה לאדם מבוגר. הגיעו עם מספיק משחקים שהם אוהבים, ספרים שהם קוראים, גאדג'טים אלקטרוניים שהם מכורים אליהם וגם עם צעצוע אחד או שניים שיזכירו להם את הבית. זכרו שחוויית הטיסה עלולה להיות לא נעימה עבורם, במיוחד בפעמים הראשונות.
- קחו בחשבון שלילדים עלול להיות קשה הרבה יותר מכם מבחינת האוכל והשתייה. בדקו כמה ארוחות אתם מקבלים, אבל כדאי שלא תסמכו עליהן בלבד. שימו אתכם בתיק כריכים בטעמים שהילדים אוהבים, חטיפים, פירות, ירקות, מסטיקים, שוקולדים וכן הלאה (גם אם פחות מומלצים מאכלים מתוקים שממריצים את הילד). שתייה כמובן חשוב לא פחות. יש חברות שמאפשרות להזמין מראש ארוחות ילדים חביבות מאד.
- תינוקות – הקפידו להביא בגדים להחלפה, חיתולים, משחות החתלה, מוצצים, מזון מתאים ושאר פריטים שאתם זקוקים להם עבור התינוק שלהם. בדקו האם יש מקום מתאים לתינוקות בחברת התעופה, למשל עריסה ייעודית. בחלק מהמקרים תוכלו לשים את התינוק עליכם, באמצעות חגורה ייעודית. מומלץ ליידע את חברת התעופה או הסוכן מוקדם ככל האפשר על כך שאתם עולים עם תינוק, מה שיאפשר להם להיערך ולהקצות לכם את הציוד הייעודי.
טיפ קליקו 1 לטיסה עם תינוק – הביאו איתכם כרית לטיסה וכך הקטנ/ה יוכלו לנמנם בקלות על אמא או אבא = יותר שקט ויותר נוחות.
טיפ קליקו 2 לטיסה עם תינוק – נסו להניק / להאכיל מבקבוק את התינוק בזמן ההמראה והנחיתה, כדי להקל על לחצים באוזניים. - בגדים – במטוסים רבים פועל המיזוג המלוא העוצמה ומקשה על הילדים. מצד שני, זה ממש לא נעים לטוס במשך שעות במקום סגור עם יותר מדי שכבות. כדאי להלביש את הילדים במספר שכבות ולשנות בהתאם לתנאים הספציפיים ולתחושה הכללית של הילדים.
- הפרדה של ילד מהוריו במהלך הטיסה, אפילו למשך מספר שעות, עלולה להיות בעייתית. בדקו היטב במעמד הצ'ק אין שאתם יושבים ביחד. מומלץ להגיע לשדה מוקדם כדי להיות בין הראשונים שנרשמים לטיסה.
- החיים של הילד וגם של ההורה פשוטים הרבה יותר כשהוא ישן במהלך הטיסה. כדי להגדיל לכך את הסיכויים, נסו לבחור בטיסות לילה כשאתם טסים עם הילדים שלכם.
מה עושים לאחר הנחיתה?
נחתתם ביעד? יופי, הטיול שלכם עומד להתחיל באמת. כדי שזה ייעשה ברגל ימין, יש גם כאן מספר דברים שיש להקפיד עליהם:
- בדקו שוב שלא שכחתם דבר במטוס. אחרת יהיה לכם קשה למצוא את האבידה, אם בכלל.
- הכינו את הדרכונים לקראת ביקורת הדרכונים – וכשאתם מגיעים למסוף ביקורת הדרכונים, בדקו מה כתוב בתור שאתם מתכוונים לעמוד בו. זה מתסכל להמתין מספר דקות ואז לחזור לסוף התור – פשוט כי לא עמדתם במקום הנכון.
- הגיעו למסוע המזוודות אליו אמורה להגיע הכבודה והיעזרו בסבלנות. אפשר לעקוב אחר השילוט, או כפי שעושים רוב הישראלים – אחרי נחיל האנשים שיוצאים מהטיסה. אם המזוודה שלכם מאופיינת במראה ייחודי או דאגתם לסמן אותה (סרט או מדבקה ייחודית), יהיה לכם פשוט ומהיר יותר לזהות אותה.
- אם אתם צריכים לעבור במכס על מנת לאסוף מוצר או לטפל בהחזרי מע"מ, אפשר שאחד מכם יעמוד בתור הרלוונטי בעוד האחר יבצע את שאר הסידורים שלאחר הנחיתה.
- כסף – ודאו שיש אתכם מספיק כסף לשעות או ליום הראשון של הטיול בחו"ל, מומר למטבע מקומי כמובן, ועדיף גם במטבעות/שטרות בסכומים קטנים. אפשר להעביר חלק מהכספים לארנק ואת האחרים לשמור במקום בטוח יותר, כמו חגורת הבטן (שגם אותה אסור לקחת בביטחון מוחלט).
בדרך אתם צפויים להיתקל בעמדות המרת כספים (Change) בשדות התעופה. אנחנו ממליצים לא להמיר כספים בשדה התעופה, כי שערי ההמרה שלהן הם הכל חוץ ממשתלמים. אם בכל זאת נתקעתם בלי מטבע זר, המירו סכום מינימלי שיאפשר לכם להגיע לעיר למשל. את יתר ההמרות מומלץ לבצע מחוץ לשדה התעופה. - השכרת רכב – מכיוון שיש תורים ארוכים בסניפים רבים של השכרות רכב בשדה תעופה, אפשר לחלק תפקידים: שאחד מהנוסעים ימתין בתור על מנת לקבל את הרכב, בעוד שהאחרים יבצעו את הסידורים השונים שלאחר הנחיתה. הצטיידו בכל המסמכים הנדרשים להשכרת הרכב ובדקו היטב שתנאי ההשכרה הם בדיוק כפי שסגרתם קודם לכן מול החברה. אנחנו ממליצים לכם לקרוא היטב את המדריך המקיף שהכנו עבורכם בנושא השכרת רכב בחו"ל.
- נסיעה בתחבורה ציבורית – מומלץ לברר מבעוד מועד מהן דרכי היציאה המומלצות משדה התעופה, בהתאם למאפייני היעד, למקום אליו אתם אמורים להגיע ולשעת הנחיתה (מטבע הדברים בשעות הלילה אפשרויות התחבורה צפויות להיות מצומצמות הרבה יותר). הצטיידו עוד קודם לכן בכתובת המלון או היעד הראשון שאתם אמורים להגיע אליו. אם אתם מתכננים לנסוע במונית, מומלץ לחפש פרטנרים לנסיעה שיוזילו את המחיר שלה.
היי, אני צפויה לנסוע לטיול משפחתי ביער השחור בעוד כחצי שנה. אשמח לדעת באיזה שדה תעופה הכי מומלץ וקרוב כדאי לנחות כדי לעשות טיול כוכב.
תודה מראש, ענת.
היי ענת,
שדות התעופה הקרובים ביותר שיש אליהם טיסות ישירות הם באזל, באדן-קרלסרוהה וגם ציריך שלא רחוק. בנוסף יש עוד שדות קרובים בלי טיסות ישירות.
תבדקי מה הכי מתאים לך מבחינת שעות המראה, נחיתה ומחיר.
ותראי את כולם על גבי מפה כאן…
אם מזמינים מקומות ישיבה מראש מה המחיר הסביר למקום@
שי, זה תלו בהמון גורמים כמו לאן טסים? מתי? באיזו חברה? ובעיקר – כמה המטוס מלא…
ולכן אין תשובה אחת.
טיסה למשל לאירופה יכולה לנוע בקלות בין 100 ל400 יורו לאותה טיסה כשכל הדברים שרשמתי משתנים.
שלום לכם ותודה על כל המידע, אני מתעניינת לגבי ביטוח לטיסה במקרה שאחליט לבטל אותה. ראיתי דיל לטיסה בעוד כ-8 חודשים ומפחיד אותי להתחייב כל כך הרבה זמן מראש. מה אתם מציעים לי לעשות?
היום אפשר לעשות ביטוח ביטול טיסות מכל סיבה – חברת טריפגארנטי הישראלית מציעה את זה (למיטב ידיעתי הם כרגע היחידים).
באמת קשה להתחייב ולהוציא סכום גדול של כסף עבור טיסה שלא בטוח תצא לפועל כי מי מאיתנו יודע מה יהיה מחר?
יש מידע על טריפ גארנטי בעמוד הזה…
היי, שאלה דחופה
אני רוצה להזמין 5 כרטיסי טיסה לאותו יעד באותו זמן, האם זה הגיוני שהאתר מקפיץ את המחיר לאדם?
האם כדאי להזמין אחד אחד או את כל החמש יחד?
הי
מחירי כרטיסי הטיסה נקבעים במקרים רבים לפי מדרגות מחיר, למשל 20 כרטיסי טיסה ראשונים במחיר 100 יורו לכרטיס, עוד 20 במחיר 120, עוד 20 180 וכד'.
ולפעמים יש גם שיקולי נוספים שנכנסים והתערבויות ידניות של החברות, אז כן – סביר מאוד שהמחיר קפץ לך בין הכרטיס הראשון לבא אחריו.
בכל מקרה עדיף להזמין את כולם יחדיו כדי שאם תזדקקו לשירות לקוחות – יהיה קל יותר להתייחס לכולם ביחד, ולא לנהל 5 הזמנות שונות.
טיסה נעימה 🙂
רציתי לקנות כרטיסי טיסה מחברה ישראלית במצב גלישה בסתר(יותר זול!) לא קיבלו כרטיס אשראי ישראלי. יש פתרון?
הי אדית
לא תמיד רכישת כרטיסים דרך גלישה בסתר זה יותר זול, האם בדקת וראית שזה המצב באותו הזמן בו ביקשת לקנות את כרטיסי הטיסה?
מהניסיון שלי – הרבה מערכות לא מעלות מחיר אחרי שביקרת באתר שלהן, וגם אם כן – לא בכל המקרים.
בכל מקרה – אם רוצים לקבל את המחיר 'המקורי' אפשר הרבה פעמים פשוט לגלוש מדפדפן אחר, או מאותו הדפדפן רק אחרי ניקוי קאש ועוגיות. ולא חייבים מצב 'גלישה בסתר'.
תודה על תשובתך
אני רוצה לנסוע בפברואר לניו יורק אבל יומיים לפני להיות באומן שבאוקריינה לצערי עדיין לא מצאתי אתר שיכול לכוון אותי לעשות טיסת קונקשן של יומיים ומעלה עם מחיר הסופי יותר זול מישיר
שלום אני מתכונן לטוס לברלין .פעם ראשונה שאני טס לחול מה הכי מומץ לי להזמין דרך חברות נסיעות הוא לרכוש באתרים
הי אדם
זה תלוי במקרה. בגדול אני מציע בטיסה ראשונה כן להיעזר בסוכן אמין (ולא דווקא חברת נסיעות גדולה ששם השירות אינו אישי), וזה כדי שיהיה מי שיענה על שאלותיך ויסייע במקרה הצורך.
לאחר שתצבור ניסיון בטיסות לחו"ל – אפשר להזמין עצמאית באינטרנט. או להמשיך להתפנק עם סוכן אישי 🙂
הזמנתי בקיווי טיסה של אל על
נכנסתי לניהול ההזמנה שלי באל על אני רואה שבשם
קוראים לי SHIMON
וזה כתוב שם SHIMONMR
דהיינו התואר MR SHIMON התווסף לאחרי השם
שלחתי הודעה לקיווי, הם ענו לי שזה טעות מכאנית של האתר של אל על וזה לא יהווה כל בעיה.
לסמוך?
באופן כללי על אתרי סוכנויות טיסה בינלאומיים (כולל KIWI) – לא תמיד כדאי לסמוך בעיניים עצומות.
הייתי פונה לאלעל כדי לוודא איתם.