איך לקבל בחזרה כסף על קניות בחו"ל? | מדריך Tax Free!
יש ביטוי שנקרא 'כסף על הרצפה' והוא מתאר מצב בו מאוד קל להרוויח כסף, ממש כמו להרים מהרצפה.
אני מדבר על זה שכולנו עושים קניות בחו"ל, אבל לא כולנו מודעים לכמה קל לקבל בחזרה חלק ממה ששילמנו בחנות, ממש ככה, כסף, בחזרה אלינו, על קניות שערכנו 🙂
זכרו את השם – Tax Free Shopping, אתם הולכים לראות אותו עוד הרבה. והוא מתאר מצבים בהם תיירים יכולים לערוך קניות ולקבל מהחנות אישור Tax Free כדי להגישו ביציאה מהמדינה ואז לקבל בחזרה את המע"מ ששולם במסגרת הקניה (או את חלקו, תיכף תראו למה…).
הערה – המאמר הזה נכתב אחרי עבודת מחקר רצינית שכללה בדיקת החוקים והתקנות במקומות שונים וגם התנסות עצמאית בשטח. ואחד הדברים שעלו הוא שלכל מדינה ונמל יש חוקים טיפה אחרים. ניסינו לדייק ולפרט ככל האפשר אבל ייתכנו שינויים שאיננו מכירים במדינה שבה תבקשו את ההחזר.
מהו החזר מע"מ?
מע"מ, או "מס ערך מוסף" (VAT), הוא מס אשר מתווסף לעלות מוצר או שירות במדינה מסוימת, לרוב בין 10% ל-20%. כאשר באירופה מגיע לעתים עד 25%!
בחלק הארי של המדינות יש פטור ממע"מ לתיירים (בפועל – משלמים אותו בחנות אך מקבלים אותו בחזרה), אם כי צריך "לעבוד" מעט כדי לקבל אותו.
בעולם אוטופי היה אפשר פשוט להציג דרכון או כרטיס טיסה, ולקבל אוטומטית את הפטור ממע"מ בכל רכישה שמבצעים, אך בעולם שלנו נדרש תהליך קצת ביורוקרטי של מילוי טפסים והחתמות (בחלק מהמקרים עושים אותו עבורכם ואתם בעיקר צריכים להמתין).
כמה כסף אקבל בחזרה? מי ישלם לי אותו?
חישוב גס מאוד אומר שאתם תקבלו בסופו של עניין כמחצית מגובה המע"מ ששילמתם.
זה בגלל שהחברות שמטפלות בהחזרים גובות עמלה של עשרות אחוזים מגובה המע"מ שיש להחזיר לכם.
לדוגמה – רכשתם בגדים בסך 200 יורו בחנות שנמצאת בהסדר בגרמניה, ובעסקה זו שילמתם מע"מ בגובה 31.9 יורו (גובה המע"מ על רוב המוצרים בגרמניה הוא 19%).
חברת הטיפול בהחזר (בד"כ Global Blue) תגבה כ-30% מתוך המע"מ ששילמתם, כלומר 9.9 יורו, ואתם תקבלו בחזרה 22 יורו אם תבקשו אותו באשראי, וקצת פחות אם תבקשו במזומן.
כלומר תקבלו בחזרה בדוגמה זו בין 8% ל-12% מסך הקניות שלכם באותה החנות.
שימו לב – שלמרות הדוגמה שלעיל, במקרים אחרים גובה עמלת השירות גבוה יותר ומגיע עד 50% מהמע"מ. זה משתנה בין מדינה למדינה.
מי מחזיר לי את הכסף?
ברוב המקרים הטיפול בהחזר המס מבוצע על ידי 'חברות שירות', אשר הידועות בהן הן Global Blue שעובדת עם כמה מאות אלפי חנויות, בעשרות מדינות בעולם, Planet Payment (לשעבר Premier Tax Free) עם כשליש מהחנויות של גלובל בלו, ועוד חברות קטנות אחרות שחלקן עובדות במדינה אחת בלבד.
החברות הללו יחזירו לכן בבת אחת את המע"מ מכל הטפסים שקיבלתם מהחנויות השונות, ותוכלו לקבל את זה לכרטיס האשראי או במזומן במקום. עמלתן כ-30%-50% מגובה המע"מ ששילמתם, כאשר החזר במזומן יעלה עוד כמה יורו'ס לכל קבלה.
תיאורטית אפשר לבקש החזר ישירות מהחנות אחרי שיצאתם מהמדינה, אבל: לא כל חנות תסכים לזה, ואם כן אז היא גם תגבה מכם עמלה, ואולי תחזיר לכם את הכסף בשיק שעמלת הבנק הישראלי כדי לפדות אותו, אם הוא בכלל יסכים, תהיה גבוהה מגובה ההחזר… ולכן זה רלוונטי יותר בקניות מאוד גבוהות בחנויות גדולות. שווה לשאול.
אז האם בכלל כדאי להתעסק בזה?
תלוי בסכומי הקניות, ובגובה המע"מ על המוצרים שרכשתם.
קחו בחשבון שיגבו מכם עמלות גבוהות עבור השירות – מגובה ההחזר שניתן לקבל (שהוא המע"מ וגובהו כ-8% עד 25% מגובה הרכישה) יש להפחית עמלות טיפול בגובה 30%-50% שנוגסות בעוגת ההחזר הסופי.
דוגמאות לחישוב החזר מע"מ:
– אם קניתם משהו במדינה בה המינימום עומד על 25 יורו, והמע"מ 20%, אז מדובר בהחזר של 4.2 יורו לפני עמלות, ואחרי עמלות תקבלו כ-0 יורו בחזרה (במקרה של מזומן), או כן-3 יורו במקרה של אשראי. וזה לא ממש שווה את הטרחה.
– אבל אם קניתם ב-1,000 יורו מוצרים שהמע"מ עליהם 25%, אז בסוף תקבלו כ-100-140 יורו, וזה כבר משהו אחר…
לכן מומלץ לחשוב מראש – אפילו באופן כללי מאוד – מהם הסכומים שאתם יכולים לקבל, והאם זה שווה את הטרחה של מילוי הטפסים, שמירת הקבלות, ההמתנה בתור במכס וכן הלאה.
האם כל רכישה בכל סכום בכל חנות מאפשרת החזר מע"מ?
ממש לא, בגלל 2 סיבות:

2. כמעט תמיד יש מינימום קניה לזכאות להחזר מע"מ – כאשר בכל מדינה הוא שונה.
שימו לב שהמינימום מוגדר לקניה אחת בחנות אחת ולא לסך הקניות שלכם בטיול!
ואז אם למשל כמו באוסטריה בה המינימום הוא 75 יורו, וקניתם בחנות א' ב-40 יורו ובחנות ב' בעוד 40 – לא תוכלו להגיש בקשה להחזר מס.
הערה – יש מדינות בהן המינימום מחושב לפי 'סך הקניות באותה החנות באותו היום'.
.
על אילו מוצרים ניתן לקבל החזר מע"מ?
בגדול – את ההחזרים תוכלו לרוב לקבל רק על רכישות של מוצרים לצריכה אישית כמו אלקטרוניקה, בגדים, מוצרי קוסמטיקה ותמרוקים ועוד.
ברוב המקרים מדובר על:
1. מוצרים שרכשתם במהלך ביקור בן פחות מ-6 חודשים במדינה.
2. אתם לא תושבי המדינה.
3. אתם מוציאים את המוצרים מהמדינה איתכם כאשר הם נמצאים באריזתם המקורית ולא עברו שימוש! (בפועל – רוב הפעמים לא ידרשו מכם אפילו להציגם… אבל אלו החוקים והפקיד יכול לסרב לחתום במידה ועברתם עליהם).
הרעיון מאחוריו המנגנון הזה אומר שתיירים אינם צריכים לשלם מע"מ על מוצרים שנרכשים לשימוש אישי, ומיוצאים לשימושם הפרטי מחוץ למדינה בה נרכשו. וזאת על מנת לעודד את 'כלכלת התיירות'.
האם החזר המע"מ חל גם על שירותים כמו מלונות? רכב? אטרקציות?
לא.
על שירות הנצרך בתחומי המדינה לא חלים בדרך כלל חוקי ההחזר. כך למשל אין אפשרות לקבלת החזר עבור הזמנה של מלונות או ארוחות במסעדה, ולא על רכב שכור או סיורים בתשלום וכד'. היחידים שיכולים אולי לעשות זאת הם עצמאים וחברות המדווחים על הוצאותיה של נסיעת עסקים, אבל זה כבר נושא שונה לחלוטין.
במילים אחרות: אם רוכשים מוצר שעתיד לצאת את גבולות המדינה, יחד אתכם, ועומדים במגבלות המינימום – אז יש סיכוי גדול שיהיה אפשר לקבל עליו החזר מע"מ.
אז איך מקבלים את הכספים?
החוקים והתהליך הספציפי של קבלת ההחזר עשוי להשתנות מעט בין המדינות השונות אבל לרוב זה דומה כמתואר ב-3 השלבים שלהלן:
1. במעמד הרכישה יש לבקש מהמוכר בחנות טופס Tax free או Tourists VAT Refund.
על הטפסים שימלא המוכר עליכם לוודא שיירשמו פרטים שלכם: כולל שם, מס' דרכון, כתובת עם מיקוד, וחתימת המוכר.
רוב המוכרים יבקשו כאמור לראות דרכון כתנאי לחתימה שלהם על הטופס, ולכן הקפידו שהוא יהיה עליכם (במקום בטוח, כן?) כשאתם יוצאים לסבב השופינג. זכרו שבמדינות אירופה, מדובר בדרך כלל על הטבה הניתנת לתייר המגיע ממדינה שאינה חברה באיחוד האירופי. לכן אם יש לכם שני דרכונים, אחד ישראלי ואחד ממדינת האיחוד האירופי, אתם צריכים להציג בפני המוכרים בחנות את הדרכון הישראלי. במקרים מסויימים צילום דרכון יעזור, אבל לא כל מוכר יסכים לזה.
2. את טפסי קבלת ההחזר מחתימים במכס לפני שעוזבים את המדינה
עושים זאת או בנקודת ביקורת הגבולות במעבר יבשתי בין מדינות, או בדלפק המכס שבנמל התעופה ממנו אתם ממריאים.
– דלפק המכס בנמלי התעופה ממוקם בדרך כלל לפני דלפקי ה-Check In.
– יש מקרים בהם החברה המקומית שמטפלת בהחזר המס יכולה לחתום במקום המכס, למשל כמו בוינה אבל זה נדיר.
– יש נמלי תעופה בהם העמדה של המכס ממוקמת בצמוד לדלפקי הצ'ק-אין ואתם מגיעים אליהם אחרי הצ'קאין בעמדה של חברת התעופה ואחרי שיש על המזוודות כבר תג שילוח אבל בלי ששלחתם אותן למסוע, מכאן ניגשים לעמדת המכס הסמוכה לבדיקה וחתימה על הטפסים, ונציג המכס ישלח לכם את המטען למסוע עם התג שקיבלתם מנציג חברת התעופה קודם לכן, למשל כמו בנמ"ת באדן-קרלסרוהה שבגרמניה.
טיפ – בכניסה לנמל התעופה שאלו מיד איפה ה-Customs office ותבינו איך זה עובד במקום.
תזכורת – אם אתם עורכים קניות במדינות האיחוד האירופי – אז אתם צריכים להחתים במדינה האחרונה ממנה אתם יוצאים, כלומר על קניות שערכתם בגרמניה, צרפת ואוסטריה, בהנחה שאתם ממריאים מאוסטריה – אתם מחתימים רק בהמראה מאוסטריה.
במקרים בהם מעורבים מספר מטבעות ברכישות שלכם באיחוד, או שרכשתם רק במטבע אחד אבל ממריאים ממדינה עם מטבע אחר – אז ייתכן שישאלו אתכם באיזה מטבע תרצו את ההחזר. עליכם לשאול כמה כסף תקבלו בכל אחד מהמקרים ולחשוב אם זה שווה כי לרוב יחסי ההמרה שהם משתמשים בהם כדי להמיר מטורפים ועדיף לכם לקבל במטבע המקומי שהוא לא תמיד מטבע נוח או נפוץ, ולא במטבע המקורי שבו רכשתם.
כדי לקבל חתימה אתם צריכים להציג:
1. את הקבלות וטפסי החזר המס שקיבלתם בחנות.
2. כרטיס טיסה מהמדינה שבה אתם מבקשים החזר אל מדינה אחרת (במקרה של האיחוד האירופי – טיסה אל מחוץ למדינות איחוד).
3. דרכון של מדינה אחרת (כנ"ל במקרה האיחוד – דרכון של מדינה שאינה באיחוד).
4. את הפריטים שעליהם אתם מבקשים לקבל החזר.
הערות:
– לעתים יש תורים ארוכים מול פקיד המכס… קחו זאת בחשבון.
– יש מקרים בהם לא יבקשו לראות שום פריט, ויש מקרים בהם יעברו איתכם על כל הפריטים, אז השאירו אותם נגישים וחדשים באריזתם המקורית.
– יש מקרים בהם תגיעו ותחנת המכס תהיה סגורה, אז חפשו אם יש טלפון במקום שניתן לחייג ממנו, או שאלו איפה יש תחנה חלופית בנמל. כמעט ולא תוכלו לקבל החזר ללא חתיכת המכס המקומי (ראו בהמשך העמוד פרק על מה בכל זאת עושים אם לא הצלחתם…)
– במידה ואתם עוזבים ברכבת את המדינה שבה אתם אמורים להחתים את המכס – אז זה מסובך יותר… יש מקרים שיהיה על הרכבת איש שיכול להחתים לכם, ויש מקרים בהם תצטרכו לרדת בתחנה האחרונה באותה המדינה כדי להחתים, אז עדיף שתשאלו מראש בתחנת היציאה.
3. עליכם להגיש את המסמכים לחברה שמטפלת בהחזר.
חפשו עמדות שרשום עליהן Tax Free או Global Blue / Planet Payment – שהן החברות שבד"כ מרכזות את ההתעסקות עם נושא החזרי המע"מ.
כעת עליכם לבחור איך תרצו לקבל את ההחזר:
במקרה של זיכוי בכרטיס אשראי – הגיוני שתצטרכו להמתין כמה שבועות ואף חודשים עד לקבלת הכספים. והיו גם מקרים של טפסים שהלכו לאיבוד…
אתם גם לא חייבים לעמוד בתור אלא יכולים לשלשל את הטפסים החתומים והמלאים לתיבות שפזורות לרוב בנמל. בכל מקרה זכרו לרשום את מספר האשראי על הטופס!
במקרה של החזר במזומן – תצטרכו לעמוד בתור לקבלת שירות מנציג החברה. יקחו מכם עמלה נוספת של כמה יורו (ייתכן שכמה יורו לכל קבלה בנפרד!).
– יש מקרים בהם מסיבות שונות יסרב הפקיד להחזיר במזומן ויבקש מכם לשלשל את הטפסים עם מספר האשראי לתיבה.

.
– הערות ודגשים –
- ההתעסקויות הללו לעתים לוקחות זמן – יש מקרים בהם הכל מבוצע תוך מספר דקות, ויש מקרים שמשתרך תוך ארוך בעמדת המכס ואז בעמדת השירות של חברת ההחזר, ולכן כדאי להגיע לשדה התעופה מוקדם מספיק.
- לא תמיד ההחזרים מאושרים! יש מקרים שיסרבו לחתום או להחזיר לכם כי חסר איזה פרט בטפסים ולא ישאלו אתכם יותר מדי על זה, פשוט יסרבו.
ההערכות מדברות על זה שכ-10% מהטפסים שמוגשים (לקבלת החזר באשראי) אינם מאושרים. ויש מקרים רבים בהם סורב גם החזר במזומן. - במידה ואתם מגישים קבלות במספר מטבעות – ההחזר יבוצע לרוב במטבע אחד מקומי לפי המדינה בה הגשתם את הבקשה. כדי להמיר את המטבעות השונים למטבע המקומי / או בחזרה לבקשתכם למטבע המקורי ייתכן שיגבו מכם עוד עמלת המרה גבוהה…
- אם הפריטים שלכם נמצאים רק בכבודת היד – אז כמעט בכל שדה אתם יכולים לעשות את התהליך גם אחרי הצ'קאין – בעמדות שנמצאות בדיוטי פרי.
- אם בנמל שממנו אתם חוזרים אין נציגים של חברת החזרי המע"מ אשר איתה עובדת החנות שבה רכשתם אז שלחו להם את המעטפה החתומה בדואר (תמיד יש תיבה בטרמינל – שאלו איפה), או שלשלו אותן לתיבה מיוחדת של החברה שאולי כן יש בטרמינל, או שלחו בדואר לאחר חזרתכם ארצה.
- אם אתם טסים מנמל התעופה של וינה, אוסטריה – אז לא צריך לגשת למכס אלא לעמדה של eValidation – חברה שזכתה במכרז לניהול נושא ההחזרים בנמל, ומספקת שירות יעיל ומקצועי בתור אחד (כולל חותמת המכס שהם מורשים לספק במקום פקיד מכס רגיל).
האם אפשר לקבל החזר בלי לחכות לסוף הטיול?
לא, אבל…
לא, כי צריך חתימת מכס בשביל לקבל 'החזר מע"מ'.
אבל… יש כמה ערים גדולות בהן יש בקניונים או ברחובות קניות מרכזיים תחנות של החברות המטפלות בהחזרים (למשל Global Blue, או חברות אחרות) אשר יספקו לכם סוג של הלוואה מתוחכמת, בה הם יתנו לכם במזומן את מה שאתם אמורים לקבל בתהליך רגיל בנמל התעופה. אך בכל מקרה הם יבקשו מכם כרטיס אשראי כפקדון ותצטרכו להחתים את הפקיד בנמל התעופה ולשלשל את המעטפה בנמל!
ומה יקרה אם לא תחתימו את המכס ביציאה מהמדינה מכל סיבה שהיא?
אז הם יגבו מכם בחזרה דרך כרטיס האשראי שנתתם כפיקדון את כל המזומן שקיבלתם פלוס עמלות שחיטה נוספות. ואז יצאתם עם נזק מיותר ומטופש.
לכן אנחנו לא ממליצים לקבל 'החזרים' מוקדמים במזומן בלי שיש לכם קודם חותמת מכס…
מהו גובה המע"מ ומגבלת מינימום הקניה במדינות העולם?
הנה כמה דוגמאות לתנאי המע"מ וההחזר מיעדים תיירותיים נפוצים, שנכונות לשלהי 2019. אנחנו ממליצים לכם לברר מראש טרם הטיסה למדינה מהם התנאים שחלים בה במועד הביקור.
מדינות מהאיחוד האירופי:
(חלקן בגוש היורו וחלקן לא, עדיין כולן נחשבות במדינה אחת לצורך החזר המס).
- צרפת – גובה המע"מ הוא 21%, למעט תרופות (10%), מוצרי מזון וספרים (5.5%). סכום מינימלי ברכישה לקבלת החזר – 175 אירו.
- איטליה – 22% מע"מ, מלבד מוצרי מזון שגובה המע"מ עליהם נע בין 4% ל-10%. החזר מע"מ ניתן לקבל מסכום של 155 אירו לרכישה
- ספרד – 21% מע"מ, למעט מוצרי מזון וספרים לגביהם המע"מ עומד על 10%. סכום מינימלי – 0 אירו (בספרד לא נדרש מינימום קניה החל משנת 2018 :-))
- אוסטריה – 20% מע"מ, מלבד מזון וספרים (10%). סכום מינימלי – 75 אירו
- גרמניה – רוב המוצרים כרוכים ב-19% מע"מ, מלבד מזון וספרים (7%). רכישת מינימום – 25 אירו
- הולנד – 21% מע"מ. סכום מינימלי – 50 אירו
- בריטניה – גובה המע"מ 20%. סכום מינימלי לקבלת החזר – 30 פאונד
- צ'כיה – המע"מ עומד על 21%, למעט מוצרים שונים עליהם הוא נמוך יותר (15-10%). סכום מינימלי – 2,000 קרונות צ'כיות
- דנמרק – 25% מע"מ. סכום מינימלי לקבלת החזר – 300 קרונות דניות
מדיניות נוספות:
- שוויץ – גובה המע"מ עומד על 8% בלבד, והסכום המינימלי לקבלת החזר על 300 פרנק שווייצרי! (טוב נו, בשוויץ זה לא כזה קשה להגיע לזה ;-))
- סין – גובה המע"מ 17%, כשניתן לקבל החזר החל מ-500 יוהאן סיני
- יפן – 8% מע"מ. רכישת מינימום – 5,000 ין
- דרום קוריאה – 10% מע"מ, מלבד תכשיטים עליהם המע"מ גבוה יותר (20%). סכום מינימלי לקבלת החזר – 30,000 וון קוריאני
- אוסטרליה – נקרא TRS, מינימום 300 דולר
אם ארצות הברית חסרה לכם ברשימה, זה לא מקרי: ברוב מדינות ארצות הברית לא נהוג המע"מ, אלא מס מדינה עליו לא תוכלו לקבל החזר. ואיפה שכן אפשר לקבל מס בחזרה בתייר – התנאים מסובכים והעמלה גם גבוהה, מה שגורם לזה שכמעט ולא שווה או אפשרי להתעסק בזה.
בקנדה לעומת זאת – כן ניתן לקבל החזרים.

עברתי בין כמה מדינות בטיול. באיזו מדינה מהן ניתן לקבל את ההחזר?
רבים בוחרים כיום לבצע טיול ביותר ממדינה אחת, כשהמעבר יכול להיות ברכב, במטוס וכן הלאה: קחו לדוגמא אדם שנחת בצרפת, ביצע שם קניות, המשיך ברכב לשוויץ ומשם טס בחזרה לישראל. איפה בדיוק הוא יחתים את המכס?
השאלה העיקרית היא מהן המדינות בהן עברתם. בהתאם לאבחנה שעשינו קודם לכן, אם למשל עברתם במדינות של האיחוד האירופי – הן נחשבות למעשה כמקשה אחת. אתם יכולים להגיע למדינה האחרונה במסלול הטיול ולקבל בה את ההחזר עבור רכישות שבוצעו במדינות אחרות.
שימו לב כי שוויץ אינה באיחוד האירופי: לכן לא תוכלו להזדכות בה על רכישות ממדינות האיחוד – פקיד המכס פשוט לא יחתום על מוצרים שנרכשו במדינה אחרת. במקרה בו עוברים למדינה אחרת שאינה נמצאת בהסכם, חשוב לעבור קודם בתחנת המכס בגבול ולקבל במדינה הראשונה בה בוצעה הרכישה חותמת.
מה קורה אם אם רכשתם את המוצרים באיחוד האירופי, ויש לכם עצירת 'קונקשן' באיחוד לפני ההמראה הלאה?
במקרה כזה החוק אומר שאת המוצרים שאתם מפקידים לבטן המטוס יש להחתים בנמל ממנו ממריאים בהתחלה.
ואת המוצרים שאתם נושאים עליכם בכבודת היד יש להחתים בנמל השני שממנו למעשה תצאו מהאיחוד (בפועל אולי אפשר לבקש להחתים הכל, ולראות את תשובת הפקיד…)
אך גם אם לא עשיתם את זה, אולי עדיין יש מה לעשות…
חזרתי הביתה בלי שביקשתי החזר. האם יש עדיין מה לעשות?
בעקרון כן כי את החזר המע"מ אפשר לממש לרוב עד שלושה חודשים לאחר מועד הקניה, או תוך 2-4 שנים (תלוי במדינת הרכישה) אם כבר יש לכם חתימת מכס אבל לא ביקשתם עדיין את ההחזר.
אבל… זה לפעמים קצת מסובך. ולכן לא כולנו נראה מזה משהו…
בכל זאת הנה האפשרויות שלכם:
1. המדריך בנושא החזרי מס באתר הנציבות האירופית מסביר שניתן לפנות לגורם ממנו רכשתם ולשאול האם יש אפשרות להוכיח להם בדרך אחרת כי יצאתם עם הפריטים מהמדינה (לא ניסינו זאת בעצמנו עדיין :-)). ולקבל את ההחזר ישירות ממנו.
אבל אם זה כן יקרה (סיכוי נמוך) – כנראה שתקבלו צ'ק שעלות הפדיון שלו תהיה מאוד גבוהה ואולי לא כדאית.
2. אתר Global Blue מסביר שאפשר לפנות למכס במדינה שלכם, לקבל אצלם חותמת Import אחרי הצגת הפריטים ושאר המסמכים הרגילים, ואז לפנות לחברת ההחזר כדי שהיא שתפנה בשמכם לרשות המכס במדינה ממנה יצאתם ותבקש אישור להחזיר לכם את המע"מ על בסיס חתימות אלו. המון טרחה, שלא בטוח שייצא ממנה משהו.
3. יש אפשרות לחפש חבר שנוסע תוך 3 חודשים ממועד הרכישה שלכם למדינה ממנה יצאתם (או למדינה אחרת באיחוד האירופי אם זה המקרה), ולבקש שייגש לעמדת המכס המקומית, להגיד שאתם עברתם שם לפני זמן מה והיה תור גדול או שלא היה אף אחד בתחנה ולשאול אם מוכנים לחתום על הטפסים שלכם. או שיסכימו או שלא 🙂
אפליקציות וכרטיסי חיוב להחזרי מס | למתקדמים בלבד 🙂
כיום אפשר לבצע כמעט כל פעולה באמצעות אפליקציות ייעודיות, אבל האם הן יכולות לסייע גם בקבלת החזר המע"מ המיוחל? התשובה חיובית, גם אם יש עדיין לאן לשאוף ולהתקדם.
האפליקציה הרלוונטית הראשונה היא של Global Blue, שמציעה לא מעט דברים: מעקב אחר החזרי המס, תנאי קבלת ההחזר בכל מדינה, מחשבון המציג את סכום החיסכון המיועד, מילוי אוטומטי של הטופס (בחנות העובדת עם האפליקציה), איתור נקודות ההחזר בעיר או בשדה תעופה נתונים ועוד. ניתן בנוסף לסרוק את הדרכון ובכך לקבל גישה להיסטוריית הרכישות של המשתמש.
שימו לב שמביקורות הגולשים עולה שלאפליקציה יש לא מעט בעיות וכשלים ברמה הביצועית, כך שלא בטוח שתוכלו להתבסס עליה באופן מוחלט כיותר מאשר מקור מידע.
אפליקציית Refundit היא פיתוח כחול-לבן, שאמור אף הוא לפשט את התהליך הדרוש לקבלת החזר המע"מ.
האפליקציה מאפשרת להעלות את הקבלות, צילום הדרכון וכרטיס הטיסה, ולהגיש דרכה את בקשת ההחזר עד כשמונה שעות לפני מועד הטיסה. הכספים יועברו לכרטיס האשראי או לחשבון ה-Paypal של המשתמש.
החזון הוא לבטל את הצורך להמתין בתור למכס בשדה התעופה או במעבר הגבול ולמלא את הטפסים ידנית. ובעיקר להפחית את גובה העמלות שנגבות על-ידי חברות שמספקות שירותי החזר.
שימו לב – נכון לעכשיו (סוף 2019) האפליקציה רלוונטית רק לבלגיה, ובקרוב תוצע בסלובקיה ובעוד מדינות.
בהולנד למשל נפוצה מאוד חברת VATFREE – שמטפלת בהחזרים באופן כמעט דיגיטלי, ויש לה גם אפליקציה משלה. בדקו מראש באתר שלהם…
לעסקים גדולים ולחברות – יש שירותים ואפליקציות אחרות לניהול הוצאות עסקיות במהלך נסיעה בחו"ל ולקבלת החזר מע"מ עבורן. אפליקציות דוגמת Way2VAT או Vatbox מיועדות בעיקר להתנהלות של הנוסע מול המעביד או רשויות המס בישראל.
כרטיסי חיוב בינלאומיים של החברות Global Blue או Planet Payment – מקצרים חלק מהתהליך הדרוש לקבלת החזר המס:
את הכרטיס מזמינים מאתרי החברות שלעיל, והוא מונע את הצורך לכתוב בכל פעם על גבי הטופס את פרטי מבקש הבקשה, כאשר בחנויות המקבלות אותו אפשר פשוט להציג את הכרטיס במקום (חשוב: עדיין תצטרכו להגיע בסוף הטיול במכס ולמלא טפסים המצהירים על הרכישות).
מכיוון שהנפקת הכרטיס נעשית ללא תשלום, אז כדאי לשקול הזמנה שלו כדי לקצר תהליכים בפעם הבאה שתרצו לבקש החזר מע"מ..
סיכום הדברים וטיפים מהניסיון שלנו…
כמה טיפים לקונה שרוצה לקבל כסף בקלות בלי לבזבז זמן:
- בדקו מראש האם בחנות שבהם אתם קונים יש הסדר Tax Free.
- בדקו מראש (לפני ההגעה למדינה) – מה גובה המע"מ ובעיקר – מהו המינימום הנדרש בכל קניה על מנת להיות זכאים להחזר מע"מ.
- בהגיעכם לחנות – בדקו באילו קופות מטפלים בהחזר, כי אם תשלמו בקופה שלא מטפלים בה – תצצטרכו לעמוד שוב בתור בקופה הנכונה רק בשביל מילוי הטפסים 🙁
- הביאו איתכם דרכון, רוב הסיכויים שתידרשו להציגו (אם כי פעם הסכימו למלא לי טופס עם צילום דרכון מהטלפון).
- שמרו את הפריטים בנפרד ובאריזתם המקורית ללא שימוש, כי ייתכן ופקיד המכס יבקש לראותם.
- הגיעו לנמל התעופה מוקדם מהרגיל כי ייתכן ותעמדו בתור כדי לקבל חתימה על הטפסים שלכם.
- בחרתם לקבל את ההחזר בכרטיס אשראי? זכרו לרשום עליו מספר כרטיס תקין לפני שמפקידים את הטפסים בתיבה או אצל הפקיד, אחרת לא יידעו למי לשלם…
- צלמו את החשבוניות והטפסים שמילאו לכם בחנויות, כי במידה ותבקשו החזר בכרטיס אשראי, יש סיכוי של כמה אחוזים שזה יילך לאיבוד ותצטרכו להוכיח מה וכמה רכשתם.
- אנחנו מציעים לכם להסתכל על נושא החזר המע"מ כמעיין 'בונוס' שאולי תקבלו ואולי לא, רק לא לבנות עליו יותר מדי…
כלומר אם במקרה קניתם בחנות קניה גדולה – אז תשקיעו כמה דקות בלבקש טפסי Tax Free, ואולי אח"כ לא יהיה תור ארוך או סירובים בנמל התעופה ותקבלו קצת כסף שזה תמיד נחמד. אבל אל תתאכזבו אם זה לא קורה 😉
– למידע נוסף מאתר חברת Global Blue שמטפלת ברוב ההחזרים בעולם…
– למידע באתר חברת Planet Payment שגם היא מהגדולות בעולם…
עמודים נוספים שיעניינו אותך:
ביטוח ביטול טיסה ונסיעה מכל סיבה | הסבר וטיפים
סיורים מודרכים בחו"ל: דרך מצוינת לחוות את הערים
ביטוח ביטול טיסה מכל סיבה של טריפ גרנטי | Tripguaranty
טיול עצמאי, טיול מאורגן או חבילת נופש - מה עדיף?
רכישת מט"ח לחו"ל - איך לשלם פחות ולקבל יותר
גלובל סים לגלישה ושיחות טלפון | מידע ו-14% הנחה!
פאפם פאפם - שירות ניטור והוזלת מחירי השכרת רכב | סקירה
מדריך טיסות Low-Cost | לטוס בזול ובקלות!
שאלה –
האם אפשר לקבל החזר מע"מ בחו"ל על קניות מעל המינימום בכל חנות?
הי
לא, גם במדינות בהן יש הסדר Tax Free Shopping (יענו החזר מע"מ לתיירים) – לא כל חנות מחוייבת להשתתף בזה.
בד"כ חנויות גדולות, ובעיקר רוב החנויות שתיירים מגיעים אליהן, או ששייכות לרשתות – כן משתתפות.
שמעתי שאפשר לקבל את המעמ בחזרה במרכזי קניות בלי להמתין בנמל התעופה, זה כדאי?
אכן יש בכמה ערים גדולות סניפים במרכז העיר של חברות הטיפול בהחזר המע"מ (בד"כ Global Blue). אאאבל – גם אם תקבלו שם את המע"מ (פחות העמלה כמובן) אז בכל מקרה תצטרכו לגשת ביציאה מהמדינה (או ממדינה אחרת באיחוד האירופי במידה וזה המקרה) כדי לקבל חותמת מכס. ואז אולי תיתקלו בבעיה כי מה יקרה אם יש תור ענק או שהתחנה אינה מאוייישת ואתם ממהרים? אז חברת ההחזר תגבה בחזרה מכרטיס האשראי שלכם את מה שנתנה לכם, בתוספת עמלת 'שחיטה' נוספת, וכך יצא שבמקום לקבל החזר – שילמתם להם 😐 בקיצור – לא מומלץ… אז חכו לנמל התעופה – קבלו חותמת מכס,… Read more »