מחלות המועברות על ידי קרציות באירופה | TBE, ליים ועוד
במסגרת הטיולים שלנו בחו"ל כדאי לנו להכיר גם מחלות מקומיות ואזוריות שלא תמיד מוכרות בארץ ישראל.
לדוגמה – כל המטיילים למדינות עולם שלישי במזרח הרחוק, אפריקה או דרום אמריקה יודעים שמספר חודשים לפני הטיול יש לגשת למרפאת מטיילים לקבלת ייעוץ, וסביר שיחוסנו נגד נגד מחלות כגון צהבת A, טיפוס הבטן, יקבלו תרופה נגד מלריה וכד'.
ישנה תפיסה מוטעית שבאירופה וארה"ב הכל טוב ובטוח ולא צריך להכיר ולא להתגונן בפני שום מחלה. ובכן… זו טעות כי גם ביבשות אלו ישנן מחלות שונות שכדאי למטיילים להכיר, חלקן מאוד נדירות או לא מסוכנות מדי ולכן רובנו לא עוסקים בהן, אבל את חלקן כדאי להכיר ולו בגלל שרק המודעות להן מצמצמת את הסיכוי להידבק בעשרות מונים.
במאמר זה ננסה לספק מידע על כמה מהנפוצות שבהן.
רגע לפני שאמשיך – אני רוצה להודות לד"ר יעל פארן, מומחית למחלות זיהומיות (הרחבה בתחתית הכתבה) שתרמה מזמנה במהלך שהות התנדבותית בחו"ל כדי להסביר ולעזור רבות בכתיבה.
הערה – עמוד זה אינו מהווה המלצה רפואית משום סוג, הוא נועד אך ורק כדי לספק מידע כללי ולקדם מודעות לטיול מהנה ובטוח בחו"ל. על כל מטייל שרוצה לקבל מידע מוסמך בנושא, ייעוץ רפואי או טיפול – לגשת למרפאת מטיילים ולקבל עזרה אישית מקצועית, ולא להסתמך על המידע הרשום כאן.
על אילו מחלות כדאי לדעת לפני הנסיעה לאירופה ולארה"ב?
TBE (קיצור של Tickborne Encephalitis)
מחלה מסוכנת המתחילה בתסמינים דמויי שפעת (שמגיעים לאחר 4-28 יום מההדבקה) כמו חום גבוה, כאבי ראש ובחילות, בהמשך תיתכן דלקת קרום המוח או פגיעות אחרות שעלולות לגרום לפגיעה נוירולוגית ואף למוות.
בישראל ידוע עד כה על 5 חולים שנדבקו במחלה זו בחלקים שונים של אירופה, חלקם כנראה לא הקפידו כלל על מניעה. כל החמישה בישראל החלימו לחלוטין או כמעט לחלוטין.
- איך נדבקים? המחלה נגרמת על ידי נגיף שמועבר באמצעות נשיכת קרציות, אשר לעתים מכונה בטעות 'עקיצה' (קרציה בגרמנית = Zecken). מספיק שהקרציה תשהה זמן קצר על האדם כדי שהנגיף, במידה ואכן הקרציה נושאת אותו (רק חלק קטן מהן נושאות אותו) – יעבור לאדם.
בנוסף – תיתכן הדבקה בעקבות צריכת מוצרי חלב לא מפוסטרים. - איפה היא נפוצה? הקרציות נושאות הנגיף נמצאות באזורים רבים בעולם ויש מפות המציגות את האזורים בהם המחלה מועברת. באירופה למשל המדינות בהן יש היארעות גבוהה של המחלה הינן במדינות הבלטיות, צ'כיה, דרום גרמניה, מזרח אוסטריה, סלובניה, מערב הונגריה, צפון שוויץ ועוד. מדובר במחלה שנמצאת בעליה ניכרת בשנים האחרונות.
קישור למפת דיווחים באירופה… - הטיפול – טיפול תומך בלבד (כלומר – אין תרופה למחלה זו).
- חיסון – החדשות הטובות הן שיש ל-TBE חיסון שנחשב יעיל ובטוח.
- החיסון ניתן ב-3 מנות: זמן 0, לאחר חודש, לאחר 6 חודשים.
- את המנה השניה ניתן במקרה הצורך לקבל שבועיים לאחר הראשונה. ובכל מקרה לוקח כשבוע ממתן המנה השניה עד להשפעת החיסון (כלומר צריך מינימום של 3 שבועות לפני ההגעה לאזור שבו יש סכנה מוגברת לחשיפה כדי שהחיסון יספיק להגיע לרמת יעילות טובה).
- לאחר 2 מנות החיסון יעיל למספר חודשים.
- לאחר המנה השלישית יעילות החיסון עולה לכ-3 שנים.
- לאחר 3 שנים ניתן לקבל מנת דחף נוספת כדי להאריך שוב את השפעתו לעוד 3-5 שנים וכן הלאה.
- לקריאה נוספת – מאמר מדעי על ההיארעות המשוערת במטיילים ישראלים לאירופה, ואשר סוקר גם את ארבעת המקרים הראשונים שדווחו בישראל – לחצו כאן…
ליים | Lyme (בורליוזיס)
מדובר במחלה חיידקית העוברת אף היא על ידי אותה קרציה שמעבירה גם את מחלת ה-TBE.
-
שלבי המחלה – מתבטאת בד"כ בשלבים שלהלן:
– נגע עורי אחד גדול ואדום, בדר"כ אליפטי, שמופיע כ-3-30 יום מהעקיצה.
– בשלב הבא המחלה כבר בדם – עלולים להיות מספר נגעים עוריים כמו שתוארו, עליית חום, כאבי מפרקים, הפרעות לבביות, והפרעות נוירולוגיות.
– שלב מאוחר – שעלול להופיע חודשים או שנים מההדבקה (במידה והמחלה לא אובחנה ולא טופלה בשלביה הראשונים) שיכול להתבטא כדלקת מפרקים, פגיעה קוגניטיבית ועוד. - שימו לב – הטיפול במחלה פשוט ויעיל ברגע שמאבחנים, במידה ויש חשש – גשו לרופא בהקדם
- איך נדבקים? כאמור החיידק עובר דרך נשיכת אותה קרציה שמעבירה את מחלת ה-TBE, אבל בניגוד ל-TBE שבה מספיק שהקרציה תשהה זמן קצר על עור האדם כדי להעביר את הנגיף, כאן (בליים) הקרציה צריכה לשהות על העור שעות רבות בטרם החיידק יעבור לאדם.
- איפה היא נפוצה? המחלה תוארה לראשונה בארה"ב באמצע שנות השבעים, ולאחר מספר שנים התגלה החיידק המחולל אותה. המחלה נפוצה בארה"ב בעיקר בצפון החוף המזרחי. אך עדיין פחות ידוע לציבור הרחב כי המחלה נפוצה מאוד גם במרבית מדינות אירופה.
קישור למפת תפוצה עולמית מ-2017… - הטיפול – טיפול אנטיביוטי שנחשב יעיל.
- חיסון – אין חיסון זמין כנגד מחלה זו, ובמקרה הידבקות – מטפלים בה בטיפול אנטיביוטי.
אם ישנה סבירות גבוהה להידבקות אז ניתן במקרים מסויימים לטפל מיידית לאחר זיהוי בעזרת כדורי דוקסילין שנפוצים במרפאות רבות – גשו לרופא במקרה שגיליתם עליכם קרציה.
מחלות נוספות
יש מחלות נוספות רבות שמועברות אף הן על-ידי קרציות, כגון בבסיה, אנאפלזמה, קדחת Congo Crimean ועוד, אולם רובן פחות נפוצות או רלוונטיות למטיילים ולכן עדיין לא נידונו בעמוד זה. בנוסף – צעדי ההימנעות המתוארים לעיל יעילים גם במקרים אלו.
הערה לגבי חצבת – אמנם מחלה זו לא מועברת על-ידי קרציות ולא שייכת ישירות לכתבה זו, אך נזכיר כי מדובר במחלה מדבקת מאד שקיימת גם באירופה וגם בארה"ב, כמו גם בישראל, שרובנו מחוסנים נגדה אבל לא כולנו, ושזה רלוונטי כאן בעיקר בגלל שהיא נישאת באויר, ולכן למשל חולה חצבת אחד במטוס – יכול להדביק בקלות עשרות נוסעים בטיסה. בדקו האם אתם מחוסנים נגד חצבת ופנו לרופא המשפחה לקבלת ייעוץ.
איך לצמצם את הסיכון לנשיכת קרציות במהלך הטיול?
החדשות הטובות – ניתן להפחית משמעותית את הסיכון להידבק במחלות המועברות על-ידי קרציות באמצעות הגברת המודעות לקרציות ונקיטת כללי התנהגות שונים (שיש לנקטם גם אם אתם מחוסנים כנגד חלק מהמחלות).
- הקרציות המעבירות מחלות אלו נפוצות בעיקר ביערות, באחו ואיפה שיש צמחיה רבה – הימנעו מהליכה בתוך עשב או צמחים צפופים, באזורים אורבניים תפגשו מעט קרציות אך זה גם אפשרי (בעיקר בגינות ופארקים).
במידה וכן הולכים בטבע:- הקפידו ללבוש נעליים, עדיף גבוהות (לא סנדלים!)
- לבשו מכנסיים ארוכים, עדיף בהירים, וכדאי גם להכניס את שולי המכנס לתוך הגרביים, ואת שולי החולצה לתוך המכנס.
- הימנעו מלשבת ישירות על צמחיה. עדיף לשבת על מחצלת.
- לאחר כל פעילות בטבע יש לבדוק את כל אזורי הגוף ולחפש קרציות, בעיקר באזורים נסתרים ועדינים כמו בית השחי, מאחורי הברך / האוזן, מפשעה ועוד (עוזר במניעת מחלת ליים).
- הקרציות פעילות בעיקר בעונות החמות, ובד"כ מתחת לגובה 1,500 מטרים.
- נראה כי שימוש בחומרים דוחי יתושים המכילים רכיב בשם דיט | DEET בריכוז 25% ומעלה – יעילים בהרחקת הקרציות. לשימוש ישיר על הגוף (אנא לקרוא הנחיות שימוש).
חומר נוסף שנפוץ בתכשירים מסוג זה ומפורסם כדוחה קרציות: Icaritin. - פרמטרין | Permethrin – חומר שריחו דוחה גם קרציות, אותו שמים על נעליים ומחצלות (לא על הגוף). קשה להשגה בישראל, נחשב כחריף ולא מתאים לשימוש שוטף.
- איך נראית קרציה? הנה מספר דוגמאות…
- בעלי חיים – אין מניעה ללטף או לשהות זמן קצר בקרבת חיות. הקרציות אורבות ל-"קורבנות הבאים שלהם" בעיקר כשהן על צמחיה. אבל עדיף להימנע גם מזה ככל הניתן.
- גיליתם על עצמכם קרציה?
- הוציאו אותה בזהירות בזווית ישרה – 90 מעלות לעור (לא לסובב).
אפשר להיעזר בפינצטה:
– סרטון הדגמה…
– הנה הסבר כתוב עם תמונות…
– והנה דוגמה לפינצטות באיביי שמתאימות להוצאת קרציות… - אין למעוך אותה בשום שלב כל עוד היא מחוברת – יש להיזהר בעיקר כשמושכים אותה החוצה (גם אין לשרוף או להקפיא אותה, פשוט למשוך בעדינות כפי שמתואר לעיל).
- לאחר הוצאתה כדאי לשמרה בשקית ניילון אטומה היטב, או קופסא סגורה, או לצלם אותה (למטרות זיהוי על ידי רופא בהמשך).
- צרו קשר עם רופא שמבין בתחום כדי להתייעץ, ובעיקר כדי לקבל הנחיות למה יש לשים לב בהמשך במידה וחלה הידבקות.
- אם נצפה סימן אדום בהיקף של כ-5-15 ס"מ מסביב לאזור הנשיכה – ישנה סבירות של הידבקות במחלת הליים – פנו לרופא בהקדם לקבלת טיפול מתאים.
- סימנים חשודים אחרים – צרו קשר עם רופא וספרו לו היכן ומתי שהיתם, ועל הקרציה.
- הסבר נוסף כולל תמונות בכתבה הזו, העוסקת ב-Lyme.
- הוציאו אותה בזהירות בזווית ישרה – 90 מעלות לעור (לא לסובב).
דוגמאות לתכשירים שעוזרים בהרחקת קרציות ויתושים
שאלות ותשובות על חיסון כנגד TBE
האם כדאי לי להתחסן לפני הטיול לחו"ל?
כמובן שלשאלה כזו אין תשובה אחת גורפת, התשובה היא לפי סוג הטיול ודרגת החשיפה (עדיף לאחר ייעוץ עם רופא שמתמחה בתחום).
לגבי מחלת החצבת – המלצות גורמי הרפואה הן כמעט חד משמעיות, למעט מקרים ספציפיים – מי שלא חוסן בעבר – להתחסן.
מחלת ה-LYME – אין חיסון, ולכן יש להיות מודעים ולנקוט בצעדים המתוארים לעיל שיצמצמו את החשיפה.
מחלת ה-TBE – מצד אחד הסיכוי להידבק ולחלות נמוך מאוד. מצד שני, במידה וזה קורה – המחלה מסוכנת ואין טיפול. החיסון הניתן כנגדה יחסית בטוח ויעיל ורופאים רבים ממליצים לקבלו.
האם משך החשיפה / טיול רלוונטיים להחלטה האם להתחסן?
בעבר הייתה המלצה להתחסן בטיולים שמעל שבועיים, היום ברור יותר כי אופן החשיפה ומשכה יותר משפיעים יותר מאשר משך הטיול הכללי (לדוגמה – שהיה בבגדים קצרים באזורי טבע בעונת הקיץ, לא שקולה לשהות עירונית ללא קרבה לטבע).
יש לציין גם שבחלק מהמדינות בהם נגיף ה-TBE נפוץ – החיסון הוא חלק משגרת החיסונים של האוכלוסיה.
איפה משיגים חיסון ל-TBE?
ככל הידוע לנו בזמן כתיבת שורות אלו, החיסון ניתן במרכזי הרפואה הבאים:
1. מרפאות מטיילים ויחידות מחלות זיהומיות בבתי החולים: לניאדו, תל השומר, איכילוב
2. מרפאות 'טרם' – רשת מרפאות ברחבי הארץ שמספקות שירותי רפואה דחופה ושירותים נוספים לקופות החולים. בטרם יש להזמין את החיסון מראש לפני ההגעה.
בימים אלו חברת פייזר אשר מייצרת חיסון ל-TBE "רושמת" את החיסון בישראל. מהלך זה צפוי לגרום שבמהלך 2019 (לא ברור עדיין מתי) – ייכנסו חיסוני ה-TBE למרכזי רפואה נוספים ורבים בארץ במחירים זולים יותר מהמחירים הנוכחיים.
האם ישנן אוכלוסיות בסיכון גבוה יותר?
כמו במקרים רבים בעולם הרפואה – נהוג לומר כי כל המחלות עלולות להיות חמורות יותר בקרב אנשים מבוגרים (אך הסיכוי להידבקות במחלה – דומה בכל הגילאים).
בנוסף – החיסון ניתן רק מגיל שנה ומעלה. ולכן יש להקפיד שבעתיים על כללי ההימנעות עם תינוקות מתחת לגיל שנה.
לכו לטייל וליהנות!
הקפידו על הכללים והיו מודעים.
(עדכון אחרון: 18/2/2019)
ד"ר יעל פארן היא מומחית לרפואה פנימית ולמחלות זיהומיות, עובדת כרופאה בכירה ביחידה למחלות זיהומיות באיכילוב ומנהלת את מרפאת המטיילים והמרפאה למחלות טרופיות באיכילוב. למידע נוסף…