טיול בבודפשט | מדריך אטרקציות, מסלולים, טיסות ולינה
בודפשט, בירת הונגריה, היא עיר מקסימה וקלאסית, הנחשבת לאחת היפות באירופה.
במהלך השנים בודפשט התפתחה רבות, כך שכיום היא מציעה שילוב אידיאלי בין ישן לבין חדש (לצד אינספור ניגודים אחרים).
אם מוסיפים לזה את העלות הדי מינימלית של הגעה לבודפשט ושהות בה, מבינים מדוע מדובר באחד היעדים המבוקשים ביותר בקרב תיירים ישראלים בשנים האחרונות.
מעוניינים גם אתם לבקר בבודפשט? הכנו לכם מדריך מקיף על העיר, עם כל הסוגיות שצפויות להעסיק אתכם בתכנון הטיול ובמהלך השהות בעיר.
ניווט מהיר במאמר:
רקע כללי
השפה המדוברת בבודשפט: הונגרית
אוכלוסייה: כ-1.8 מיליון איש
שעות: שעה אחת אחרי שעון ישראל
הונגריה היא חלק מגוש האירו, אך עדיין לא עברה להשתמש במטבע האירו. המשמעות היא שעליכם להצטייד במטבע המקומי – פורינט (Hungarian Forint). 100 פורינט שווה לכ-1.13 ₪.
החדשות הטובות הן שאתם ממש לא צפויים להוציא סכומי כסף גדולים מדי על טיול בבודפשט, שהיא אחת הערים הזולות באירופה. הדבר בא לידי ביטוי בשלל פרמטרים: טיסות לבודפשט, מלונות, כניסה לאתרים וכמובן שגם אוכל ושופינג. עם זאת קחו בחשבון שגם בודפשט היא עיר תיירותית. במרכז העיר ובסמוך לאתרים המבוקשים המחירים צפויים להיות יקרים יותר משמעותית בהשוואה.
בחלק מהמקרים מומלץ לשקול רכישה של כרטיס ההנחות של בודפשט, Budapest Card. הכרטיס מקנה נסיעה חינם בתחבורה הציבורית בעיר, שני סיורים רגליים (באנגלית) ללא תשלום, כניסה חינם למוזיאונים ולמרחצאות סנט לוקאס והנחות שונות על מסעדות, אטרקציות ועוד. הכרטיס תקף לפרק זמן של 24, 48 או 72 שעות, ומחירו נע בין 22 ל-72 אירו ברכישה מוקדמת מהאינטרנט.

מתי לבקר בבודפשט
ברמה הכללית בודפשט היא עיר שמתאימה לביקור ברוב ימות השנה. לכל עונה יש כמובן את המאפיינים, היתרונות והחסרונות שלה:
אביב (אפריל-מאי) – עונת מעבר, בה הטמפרטורות אינן צפויות: יש ימים נעימים או חמימים, ולעומתם ימים קרים וגשומים במיוחד. אם אתם מתלבשים טוב, או לכל הפחות דואגים לאופציות גמישות, תוכלו ליהנות מהעיר וממיעוט התיירים היחסי.
קיץ (יוני-אוגוסט) – הקיץ בבודפשט הוא די נעים: חם, אבל לא חם מדי. נוח לטיולים, אם כי העיר מלאה בתיירים וגם המחירים נוטים להיות גבוהים יותר. קחו בחשבון שבבודפשט יש סיכוי לגשם גם בשיא הקיץ, ולכן מומלץ לארוז במזוודה בכל מקרה מטריה.
סתיו (ספטמבר-אוקטובר) – תקופה נהדרת לטייל בבודפשט, גם בגלל שהיא יפה במיוחד ב"סתיו המוזהב" על גווני השלכת שלו. הטמפרטורה עשויה להיות נעימה וחמה, אבל מנגד גם קרה וגשומה. מומלץ מאוד להגיע בתקופה זו עם כמה בגדים המספקים מענה לכל תרחיש, ולפעמים אפילו לצאת ליום טיול בעיר עם כמה אופציות להחלפה במידת הצורך.
חורף (נובמבר-מרץ) – החורף בבודפשט הוא קר, עם טמפרטורות היורדות פעמים רבות אל מתחת לאפס, גשמים וגם שלגים. לא לכולם זה מתאים. היתרון הוא שבודפשט פחות צפופה בתקופה זו, מה גם שלקראת חג המולד היא מקושטת ומקבלת תפאורה עוצרת נשימה.
כפי שאפשר לראות, אין תשובה חד משמעית לגבי העונה האידיאלית לביקור בבודפשט. לכל עונה יש קסם משלה. ברור בכל אופן שכדאי לכם לברר מראש מהן הטמפרטורות הצפויות בעיר טרם ההגעה שלכם אליה, וכאמור – להיערך לכל תרחיש. ביגוד חם ומטריה הם לדעתנו פריטי חובה במזוודה.
איך מגיעים לבודפשט
רוב הישראלים מגיעים לבודפשט בטיסה ישירה. הטיסות נוחתות בנמל התעופה פריהגי (Ferihegy), הממוקם במרחק של כ-25 קילומטר וכחצי שעת נסיעה ממרכז העיר. ההגעה משדה התעופה לעיר אפשרית בכמה דרכים. אוטובוסים הם האופציה הזולה יותר. בעיקר כדאי להזכיר את קו E200, שייקח אתכם עד לתחנת המטרו Kobanya-Kipset ממנה די פשוט להגיע ללב העיר. אתם יכולים להזמין שאטל או מונית, שתיקח אתכם עד למלון אבל תהיה מטבע הדברים יקרה יותר. רכבת Western Railway היא אופציה נוספת.
משך הטיסה לבודפשט נע בין שלוש לארבע שעות בדרך כלל, כאשר הבחירה המקובלת היא כאמור בטיסה ישירה מישראל. יש כמובן אופציות לטיסות עם עצירת ביניים, אלא שבהתחשב במחירים הסבירים מאוד של טיסות לבודפשט ממש לא בטוח שההבדלים בין טיסה ישירה לטיסה עם קונקשן הם משמעותיים מספיק כדי להצדיק את העצירה.
אם החלטתם לדבוק בבחירה המקובלת של טיסה ישירה תוכלו לעשות זאת דרך אל על, בחברה זרה או באחת מחברות הלואו קוסט (בעיקר Wizz Air). טיסות עם קונקשן מציעות חברות זרות מגוונות, דוגמת Turkish Airlines, Pegasus Airlines, Air France, Alitalia, Swiss ואחרות.
כללי אצבע למציאת מחיר זול של טיסה לבודפשט:
- מועד ההזמנה משפיע. בדרך כלל טיסות סדירות רצוי להזמין כמה חודשים קודם לכן. בטיסות שכר (צ'ארטר) תוכלו למצוא לא פעם דילים משתלמים מאוד ברגע האחרון
- הביקוש לטיסות ולתיירות בעיר מייקר את המחירים, כמו בכל יעד. אם אתם טסים לבודפשט בשיא עונת התיירות, תתכוננו לשלם קצת יותר.
- בחרתם טיסת לואו קוסט? קראו תמיד את האותיות הקטנות. ראו מה כולל הכרטיס בבסיסו, מהן התוספות האפשריות ומתי חשוב לבצע את השלבים השונים בהזמנה. צ'ק אין בשדה התעופה יהיה יקר משמעותית לדוגמא.
לא רק בטיסה…
טיול ברחבי הונגריה, מלבד בודפשט, נחשב עדיין כיעד למרחיקי לכת (למרות שגם למדינה עצמה יש הרבה מאוד מה להציע). לכן פחות סביר לדעתנו שהמטייל הישראלי הממוצע יגיע לבודפשט מעיר הונגרית אחרת. מה שכן, אפשר בהחלט לשלב את בודפשט בטיול מקיף יותר בחלק זה של מרכז אירופה. ניתן להגיע ברכב שכור, ברכבת או באוטובוס מפראג או מווינה למשל. אופציה אחרת, ודי אטרקטיבית, היא שייט על הדנובה היישר עד לבודפשט.
כל מה שצריך לטיול שלכם בבודפשט
מקומות לינה בבודפשט
בחירת מקום לינה בבודפשט היא חלק מרכזי מחוויית הטיול. בעיר תיירותית כמו בודפשט יש מגוון רחב של מלונות בכל רחבי העיר. השאלה העיקרית היא מה הכי מתאים לכם. יש בעיקרון כמה קבוצות של מטיילים: הראשונה היא אנשים המגיעים לבודפשט כדי לנוח, לבקר במרחצאות, לשחות בבריכת המלון וכדומה. עבור המשתייכים לקבוצה הזו אנחנו ממליצים לחפש מלון מפואר יחסית, ברמה של ארבעה או חמישה כוכבים. בבודפשט תוכלו למצוא אותם במחירים סבירים.
הקבוצה השנייה היא אנשים המגיעים לבודפשט בעיקר כדי לטייל ולחקור את מוקדי העניין התיירותיים שבה. במקרה הזה מלון ממוצע בן שלושה או לכל היותר ארבעה כוכבים, עשוי להספיק. ייתכן שבמצבים אלה חשוב יותר לראות היכן ממוקם המלון, כאשר בדרך כלל מלון הנמצא בלב העניינים יהיה יקר יותר. רבים ממליצים למקד את החיפושים באזור הרובעים החמישי והשישי, שהם למעשה הרובעים היהודיים של העיר, מכמה סיבות:
- הרובעים נמצאים קרוב לחלק ממוקדי העניין עבור ישראלים (ויהודים בכלל) המגיעים לבודפשט, למשל מסעדות כשרות או אתרים חשובים דוגמת בית הכנסת הגדול.
- זהו אזור תוסס ודינמי, עם מקומות בילוי בשעות הערב.
- רובעים אלו נמצאים במרחק של דקות הליכה ספורות מלב העיר. בהתחשב בכך שמחירי המלונות בהם בהחלט סבירים, וגם בתחבורה הציבורית המצוינת והזולה של בודפשט, אפשר בהחלט להסתדר מצוין בהם.
אזור מומלץ נוסף הוא בסמוך לשדרת הקניות ואצ'י אוצ'ה, שדרה חביבה ועמוסת חנויות שוות. גם כאן הלוקיישן הוא מצוין, והמחירים בהחלט הוגנים.
תחבורה והתניידות בבודפשט
התחבורה הציבורית בבודפשט היא יעילה מאוד: לרוב חלקי העיר ניתן להגיע בקלות ובמחירים זולים. התחבורה הציבורית בעיר, המופעלת על ידי חברת BKV, מונה קווי מטרו, רכבת חשמלית, רכבת פרברית ואוטובוסים. התחבורה הציבורית פועלת משעות הבוקר המוקדמות ועד לסביבות השעה 23:00, אם כי יש גם כמה קווים הפועלים בשעות הלילה המאוחרות אפילו יותר.
אז איזה אמצעי תחבורה עדיף? לכל אחד יש יתרונות משלו:
- מטרו – הרכבת התחתית בבודפשט היא עתיקה ומעוצבת היטב, כך שאפשר לבקר בה פעם אחת לפחות בכל מקרה. המטרו הוא נוח, מהיר, יעיל ובעל תדירות גבוהה של נסיעות. יש ארבעה קווים: צהוב (M1), אדום (M2), כחול (M3) והקו החדש והירוק (M4). שלושת הראשונים נפגשים בכיכר דאק המרכזית.
- אוטובוסים – רוב האוטובוסים הנוסעים בלב בודפשט הם כחולים, אולם יש גם קווים אדומים חשמליים. ישנם קווי יום רגילים (מספר נמוך מ-300), קווי לילה (900 ומעלה), קווי אקספרס (מספר בתוספת E) וקווים מקוצרים (A). זאת לצד אוטובוס מיוחד המגיע לטירה הפופולרית.
- רכבות – בבודפשט שלוש תחנות רכבת. הן משמשות בעיקר לנסיעות מחוץ לעיר, או אפילו למדינות אחרות.
- רכבות חשמליות – אופציה הנחשבת ליעילה פחות מאשר המטרו, ובעלת כיסוי נמוך בעיר בהשוואה לאוטובוסים. עם זאת הנסיעה בהם היא חווייתית ואקולוגית.
- מוניות – פתרון נוח, זמין יחסית, אבל יקר מאוד בהשוואה לאפשרויות האחרות. לכן אנחנו ממליצים פחות להתבסס עליהן.
- רכב שכור – בודפשט היא עיר פקוקה, עם רחובות צרים ובעיות חניה. עקב כך לא כדאי לנהוג בה ברכב שכור, למעט אולי נסיעות אל מחוץ לעיר.
יש כמה דרכים להוזיל את מחירי התחבורה הציבורית. בעיקר רצוי לשקול כרטיס הכולל עשר נסיעות או כרטיס חופשי חודשי התקף בכל אמצעי התחבורה בעיר לפרק זמן של 24 שעות, 72 שעות או שבוע. את הבחירה תבצעו כמובן על פי משך השהות המתוכננת שלכם בבודפשט והמרחקים שאתם אמורים לעשות על פי מסלול הטיול. עוד ניתן לרכוש כרטיס משפחתי מוזל.
האתרים המרכזיים של בודפשט
מבנים חשובים
טירת בודה
חלק מרכזי ממוקדי העניין של בודפשט ממוקם בגבעת הטירה בבודה, הנחשבת כשלעצמה לאטרקציה ולאתר מורשת עולמית. הגבעה, בגובה של כ-65 מטר מעל הדנובה, קיבלה חשיבות מכרעת בשל המיקום האסטרטגי שלה. היא מוקפת בחומה ומכילה כמה רחובות קטנים וציוריים, שייקחו אתכם עד לימי הביניים. ניתן להגיע אליה בכמה דרכים, כולל רכבל.
בגבעת הטירה יש, מלבד נוף עוצר נשימה, כמה מבנים עיקריים:
ארמון/טירת בודה (Buda Castle) – המבנה המרשים הזה הוקם בכלל כצינוק מאובטח, אליו התווסף בהמשך ארמון. ולא סתם ארמון: זהו ארמון המלוכה של מלכי הונגריה לאורך ההיסטוריה, הבולט כמעט מכל נקודה בעיר ונחשב לסמל מובהק שלה. בתחומיו תמצאו כמה אתרי תיירות נחמדים: הגלריה הלאומית של הונגריה המציגה את פאר היצירה ההונגרית מתקופות שונות בהיסטוריה; הספרייה הלאומית על שם סצ'ני מהמאה ה-19 בה אוסף בלתי נתפס של ספרים, כרכים, כתבי יד, מפות, רישומים ועוד; ומוזיאון חביב לתולדות בודפשט, המתאים בעיקר לחובבי ההיסטוריה שביניכם.
כנסיית מתיאש (Matthias Church) – כנסייה קתולית הנקראת על שם אחד ממלכי הונגריה ונחשבת אף היא לסמל מרכזי של בודפשט. המבנה הנוכחי של הכנסייה, שהוקם במאה ה-14 ושופץ במאה ה-19, בולט בסגנון הגותי שלו. ניתן לבקר בכנסיה וגם במוזיאון קטן בתחומיו, בו בין היתר העתקים של סמלי המלכות ההונגריים.
מצודת הדייגים (Fishermans's Bastion) – מצודת הדייגים המפורסמת של בודפשט מרשימה מאוד מבחינת הארכיטקטורה שלה, המאופיינת בעיקר בשילוב שבין עיצוב ניאו גותי לניאו רומי. סימן ההיכר שלה הוא שבעת הצריחים, המסמלים שבטים קדומים.
עוד תמצאו בגבעה אזורים היסטוריים מרתקים, מוזיאונים קטנים (למשל מוזיאון מרציפן או כזה המוקדש להודיני), מסעדות מצוינות ועוד. אפשר בהחלט להעביר כאן כמה שעות בהנאה רבה, אפילו חצי יום. תלוי מה מעניין אתכם.

מבנים חשובים אחרים ברחבי בודפשט:
בית הפרלמנט ההונגרי הפרלמנט (Budapest Parliament) – מבנה גדול ממדים הפרוש לאורך הדנובה ומזכיר במידה רבה ארמון. הוא נבנה בשנים 1904-1885 במטרה לחקות את בית הפרלמנט הבריטי המפורסם בלונדון. העיצוב שנבחר משלב בין כמה וכמה סגנונות, בראשם בולט הסגנון הניאו גותי. סימני ההיכר של המבנה הם הכיפה המתנשאת לגובה של 96 מטר והצריחים המחודדים.
רצוי לא להסתפק במראה המיוחד של בית הפרלמנט מבחוץ, אלא לערוך סיור מודרך העובר באולמות המרכזיים ובחלק מכ-700 חדרים שהוא מכיל. ניתן ללמוד בדרך זו על ההיסטוריה העשירה של בודפשט והונגריה, להיחשף ליצירות אומנות מרשימות ולעיצוב יוקרתי לפרקים.
הבזיליקה של אישטוון הקדוש (Szent Istvan Bazilika) – קתדרלה קתולית, בעיצוב ניאו קלאסי, הנחשבת לכנסייה הגדולה ביותר בעיר. מוקדשת לאישטוואן הקדוש, המלך הנוצרי הראשון של הונגריה, אשר ידו הימנית החנוטה ("הזכות הקדושה") היא הפריט החשוב ביותר לדעת המקומיים בכנסייה. הכנסייה מתנשאת לגובה של 96 מטר – בדיוק כמו בית הפרלמנט – ובולטת בכיפה העצומה שלה, אליה ניתן לטפס למראה פנורמי של העיר. פנים הכנסייה מפואר עם קישוטי מוזאיקה, פסלים, עיטורי זהב ועוד. הרחבה הסמוכה לכנסיה היא מציעה בתי קפה, אמנים, נגני רחוב והפתעות אחרות.
בית הכנסת הגדול – מבטא את חשיבותה של הקהילה היהודית בעיר, שמנתה בעבר כמעט מיליון איש וכיום מספרה עולה על 100,000. בית הכנסת העצום פעיל עד עצם היום הזה הוא מכיל שלוש קומות היכולות לאכלס יחדיו כ-3,000 מתפללים, מה שהופך אותו לבית הכנסת הגדול ביותר באירופה. בסמוך לו אנדרטת "עץ החיים" לזכר השואה ומוזיאון קטן המספר את ההיסטוריה היהודית של בודפשט.

בית האופרה (Opera House) – אטרקציה פופולרית מאוד בבודפשט. בית האופרה, הממוקם ממש על גדות הדנובה, הוא קודם כל עוצר נשימה מבחינה אדריכלית. עיצובו נעשה בהשראת הרנסנס האיטלקי, עם נגיעות של סגנון הבארוק. נראה שלא חסכו כאן דבר: הגוונים הבולטים בו הם אדום וזהב (בולטים בעיקר עיטורי הזהב) והתאורה כוללת ריצוף יוצא דופן, ציורי קיר ותקרה, נברשות ענק ועוד. ניתן לבקר בבית האופרה במסגרת סיור מודרך או לרכוש כרטיסים לאחד ממופעי האופרה המושקעים המועלים כאן מדי ערב.
כיכרות
כיכר הגיבורים (Heroe's Square) – כיכר בצורת קשת, לאורכה פזורים פסלי גיבורי האומה ההונגרית. במרכזה אנדרטת המילניום – עמוד אבן בגובה של כ-36 מטר, בפסגתו מתנוסס פסלו של המלאך גבריאל. מאז הקמתה ב-1896 משמשת הכיכר לקיום כנסים המוניים, כשבהקשר הנוכחי היא מושכת תיירים רבים עקב חשיבותה והאתרים המעניינים הנמצאים בסמוך לה (למשל המוזיאון לאומנות יפה של בודפשט).
כיכר פרנץ דיאק (Deak Ferenc Square) – אחת הכיכרות המרכזיות בבודפשט, בעיקר בשל היותה מקום מפגש של שלושה מקווי המטרו. מלבד חנויות ובתי קפה, תמצאו בסמוך לכיכר את הגלגל הענק האטרקטיבי של בודפשט, המשקיף מגובה של כ-65 מטר על המבנים היפים הפזורים סביב והנוף הפנורמי של העיר.
פארקים
בודפשט נחשבת לעיר הראשונה בעולם שפתחה פארק ציבורי, ללא תשלום, לרווחת תושביה. עד היום פארקים מהווים חלק בלתי נפרד מהתפאורה שלה, עם כמה "ריאות ירוקות" מרשימות המאפשרות שינוי אווירה מההמולה המאפיינת את העיר.
הפארק העירוני (City Park, ידוע גם בתור "פארק המילניום") – הפארק נבנה ב-1896, במסגרת חגיגות המילניום של בודשפט, ומושך אליו מאז המוני תיירים ומקומיים. אפשר לבלות אפילו יום שלם באתרים השונים בפארק, ביניהם:
- אגם מלאכותי רחב ידיים, עליו ניתן לשוט בקיץ או להחליק על הקרח בחורף
- טירת ויידהוניאד – טירה המעוצבת במגוון סגנונות ומשמשת מוזיאון פתוח לסוגי האדריכלות השונים. מוקפת בגן פסלים
- קרקס בודפשט – מבנה בנוי בן כ-1,850 מקומות, ששימש בעברו קרקס וכיום מארח מגוון רחב של אירועים ומופעים מכל סוג
- גן חיות שנפתח ב-1866 ונחשב לאחד הוותיקים בעולם. מציע כיום למעלה מ-700 מיני בעלי חיים, המתגוררים בחלקם במבני אר נובו
- גן בוטני – בתוך גן החיות. מכיל תצוגה יפה של צמחים טרופיים
- מרחצאות סצ'ניי – מהאתרים הבולטים בבודפשט. ראו הרחבה בהמשך
האי מרגיט (Margaret Island) – אי מוארך ואטרקטיבי בלב נהר הדנובה. אורכו של האי כשני קילומטרים, בהם תמצאו מדשאות וערוגות פרחים צבעוניים, מסלולי הליכה ורכיבה, גן חיות חביב, בריכות שחייה (כולל תרמיות), מזרקה מוזיקלית, מסעדות ועוד. אופציה מצוינת לטיול של כמה שעות, גם עם ילדים.
פארק הפסלים (Momento Park) – פארק המכיל למעלה מ-40 פסלים יפים של דמויות מהמשטר הקומוניסטי שאפיין את בודפשט בעבר. זהו למעשה "אתר איחסון" של פסלים שהובאו מרחבי העיר כי פחות רצו להבליט אותם, מה שהפך את הפארק לאתר תיירותי מעניין בפני עצמו.
מרחצאות
בודפשט ידועה מאוד במרחצאות שלה, כך שיש שאומרים שמי ששהה בעיר ולא ביקר לפחות באתר מרחצאות אחר לא באמת חווה אותה.
המרחצאות הבולטות בבודפשט:
מרחצאות גלרט (Gellert) – מרחצאות גלרט ממוקמות בגבעה בעלת שם זה ומהוות חלק ממלון גלרט, אם כי הן פתוחות לביקור (בתשלום) גם למי שלא שוהה במלון. המרחצאות נחשבות בעיני רבים לגולת הכותרת של בודפשט בהקשר הזה. הן נפתחו בתחילת המאה ה-20 וממוקמות בתוך בניין היסטורי מרשים. בגדול המקום מציע שילוב של המראה הקלאסי ומסורת הספא הוותיקה לבין טכנולוגיות חדישות ומודרניות פי כמה. תמצאו כאן שלוש בריכות שחייה (כולל בריכת גלים) ועשר בריכות תרמו-מינרליות, בתפאורה קלאסית ולפרקים אוריינטלית. כמובן שניתן לקבל כאן מגוון עיסויים וטיפולים, להשלמת הפינוק לגוף ולנפש.
מרחצאות סצ'ניי (Szechenyi Spa) – מתחרות עם מרחצאות גלרט על תואר המרחצאות השוות בעיר ומנצחות ללא ספק בקטגוריית הפופולאריות והגודל. המרחצאות, הנמצאות בתחומי הפארק העירוני, הן הגדולות באירופה והעמוסות ביותר בעיר. בניית המרחצאות, המעוצבות בסגנון הבארוק, הושלמה ב-1913. התפריט כאן כולל תריסר בריכות תרמו מינרליות תחת כיפת השמיים ושלוש בריכות שחייה. כשאתם יוצאים מהמים אתם יכולים לקבל טיפולים, להיכנס לחדר כושר או לשבת לארוחה באחת המסעדות הפזורות.
מרחצאות קיראלי (Kiraly Baths) – מרחצאות ותיקים מתקופת השלטון העות'מאני בעיר, אי שם במאה ה-16. גם לאחר כיבוש בודה המחודש ושיפוץ המקום, הוחלט להשאיר בו את האלמנטים האוריינטליים – לרבות כיפה המונחת על עמודים. בניגוד למרחצאות האחרות שהזכרנו כאן, מרחצאות קיראלי לא נמצאות על מעניינות תרמו מינרליים, אך המים הבריאים ועמוסי היתרונות מובאים למתחם בצינורות.

הזמנת אטרקציות וסיורים בבודפשט
בודפשט עם ילדים
למרות שבודפשט נחשבת בעיני לא מעט אנשים כיעד "קלאסי", המתאים בעיקר לאוכלוסייה המבוגרת יותר, האמת היא שבעיר יש כמה אטרקציות מצוינות לילדים או להרכב משפחתי. הילדים יכולים בהחלט להתחבר לחלק מהאתרים שציינו קודם לכן, למשל הטירות שפותחות את הדמיון או המרחצאות שמציעות עבורם את המפגש האהוב תמיד עם המים. לצד זה, כדאי לשקול את האטרקציות הבאות:
- הפארק העירוני – ראו קודם לכן בסקירה. ואם לא הבנתם למה הוא מתאים לילדים, קראו שוב
- גלגל הענק בכיכר פרנץ דיאק – כי קשה למצוא ילדים שיגידו "לא" לגלגל ענק
- האי מרגיט – מקום מעולה לפיקניק ולטיולים ברגל, באופניים או בתלת אופן. יש כאן כמה אטרקציות מצוינות לילדים
- המזרקה האינטרקטיבית בכיכר Liberty – אטרקציה חביבה מאוד. מזרקה שנעה מעלה, מטה או מופסקת על פי תנועותיהם של הילדים. אם מזג האוויר מאפשר, ניתן בהחלט לטבול בה בבגד ים
- פארק המים Aqua World – פארק מים גדול מאוד ובו נכון להיום 17 בריכות שחייה (כולל בריכת ילדים ובריכת גלים), 15 מגלשות מים, משחקיה לילדים, מרכז ספא למבוגרים יותר ועוד. חלק מהאטרקציות הן במבנים מקורים. הפארק ממוקם בפרבר צפוני של בודפשט.
- הפארק הטרופי Trophicarium – משלב בין אולם המדמה יערות גשם לבין אקווריום. האטרקציה העיקרית לדעת רבים היא מנהרת הכרישים השקופה, ומפעם לפעם נערכים מופעי האכלת כרישים. הפארק נמצא בתוך קניון קמפונה, המרוחק כ-45 דקות נסיעה ממרכז בודשפט, ולכן אפשר לשלב את הביקור בו עם קצת שופינג
- רכבת הילדים – רכבת המתופעלת אך ורק על ידי ילדים, החל ממכירת כרטיסים ועד לסדרנות (אל דאגה, הנהג בקטר הוא דווקא מבגר). הרכבת החביבה הזו יוצאת למסלול של כ-11 ק"מ ועוברת בין נופים יפים מאוד. אפשר לרדת באחת התחנות של של הרכבת ולחזור אליה. זה כדאי כי הרכבת עוצרת בין השאר בסמוך לפארק חבלים או לרכבל כיסאות
- הקרקס של בודפשט – קרקס ותיק מאוד, שפועל עוד מ-1891 ומציע עד היום מופעים מושקעים מאוד עם פעלולים, אקרובטיקה, חיות, פירוטכניקה ועוד. המופעים מתחלפים לאורך השנה, ומאוד מומלץ לרכוש כרטיסים מראש
- ארמון המדע – מוזיאון מדע עם יותר מ-100 מיצגים אינטרקטיביים, שיכולים ללמד את הילדים משהו על פיזיקה, חלל, כימיה ונושאים חשובים אחרים. מצוין לחובבי הז'אנר
- מוזיאון המרציפן – מוזיאון חביב המציע גרסאות מוקטנות, עשוייות ממרציפן, של שלל מבנים חשובים מהנוף של בודשפט, דמויות מוכרות מהאגדות ועוד. כמיטב המסורת, יש כאן חנות בה ניתן לרכוש מרציפנים למזכרת
קניות
כמעט כל הישראלים שמבקרים בבודפשט מכניסים שופינג ללו"ז שלהם. המחירים בבודפשט הם נוחים משמעותית ממה שאנחנו מכירים בישראל, אם כי ברור שבמרכז העיר ובקניונים המחירים יהיו מעט גבוהים יותר בהשוואה לנקודות אחרות בה.
רוב מחפשי השופינג מגיעים בשלב כזה או אחר לשדרות אונדראשי (Andrassy), הלב הפועם של סצנת השופינג המקומית. השדרה, מכיכר פרנק המרכזית ועד לכיכר הגיבורים, מציעה מגוון עצום של בתי עסק וחנויות מכל הסוגים.
ואצ'י אוצ'ה (Vaci Utca) נחשב למדרחוב הבולט בבודפשט לקניות, אם כי הוא דווקא אחת האופציות היותר יקרות בעיר. יש כאן חנויות אופנה מקומיות ובין-לאומיות, חנויות מזכרות, גלריות קטנות, חנויות פרים ועוד. החלק הצפוני של המדרחוב מתויר ויקר יותר מחלקו הדרומי.
רחוב האופנה (Fashion Street) קיבל את כינויו מהמגוון הרחב של חנויות מעצבים שיש בו, עם שמות דוגמת ראלף לורן, טומי הילפיגר, בנטון ואחרים. מתאים למי שמחפש אופנה איכותית ולא ממש זולה, או אפילו רוצה "סתם" לטעום מהמראות ולהרגיש את השיק האירופי והעולמי.
בבודפשט לא מעט קניונים ומרכזי קניות, חדישים או ותיקים. למעשה, סטטיסטית מספר הקניונים בעיר לנפש הוא הגדול באירופה. הנה כמה מהמוכרים שבהם:
- קניון ארקד (Arkad) – קניון מצוין ופופולרי מאוד, עם למעלה מ-200 חנויות
- קניון ווסט אנד (West End) – קניון עצום בגודלו, הנחשב לאחד הגדולים בחלק זה של אירופה. מלבד כ-400 חנויות תמצאו כאן שלל מסעדות, בתי קפה, סופרמרקט גדול, מולטי קולנוע ואטרקציות אחרות. בגדול המחירים בקניון הם סבירים.
- קניון ארנה פלזה (Plaza Arena) – קניון חדיש במרכז העיר, לו אחראי היזם הישראלי מוטי זיסר. הקניון, המשולב עם מרכז הקניות Tesco הסמוך, מציע כ-200 חנויות, מסעדות, בתי קפה, מתחם בילוי עם קולנוע ועוד. בעל מראה מודרני ומחירים זולים באופן יחסי.
- ממוט (Mammut) – ממוקם סמוך לכיכר מוסקבה וכולל שני אגפים, ישן וחדש. מציע כמה חנויות מותגים ואתרים לבילוי, דוגמת אולמות סנוקר ומועדוני ריקודים. התמחור יקר בהשוואה למרכזי קניות אחרים בעיר
- Duna Plaza – במרכז הקניות הזה תמצאו חנויות אופנה ונעליים, חנויות צעצועים, חנויות לכלי בית ומטבח וגם כמה אופציות לבילוי: באולינג, משטח החלקה על הקרח, ברים ועוד.
שווקים
עבור המחפשים חוויית קניות אותנטית יותר, מציעה בודפשט כמה שווקים מעניינים מאוד. השוק המקורה, נוידצ'ורנוק (Nagycsarnok), בולט קודם כל במראה שלו המשלב מתכת ואבן. הוא מחולק לשלוש קומות: במרתף תמצאו סופרמרקט, בקומת הקרקע שלל דוכני אוכל ובקומה השנייה חנויות מתנות, מזכרות, בגדים ודוכני אוכל. כדאי להגיע לכאן בעיקר בשעות הבוקר, כשהסחורה טרייה וכשהשוק רוחש.
בבודפשט ישנו שוק מקומי חביב וזול יותר (שוק להל – Lehel Market, בו אופציות מצוינות מבחינת אוכל), שווקי פשפשים, שווקי עתיקות ועוד. הם מושכים פחות תיירים, אבל אולי בגלל זה נחשבים לאותנטיים ולזולים יותר.
כמה טיפים על שופינג בבודפשט:
- אם חשקה נפשכם במזכרות "הונגריות", דעו שהונגריה מפורסמת בפריטים דוגמת כלי פורצלן או מפות רקומות.
- בבודפשט יש כמה תקופות סיילים בשנה, שהופכות את הרכישות למשתלמות אפילו יותר. החודשים נובמבר-דצמבר מרכזים את רוב הסיילים
החזר מע"מ – ניתן לקבל בחלק מהחנויות בבודפשט החזר מע"מ, וזאת עבור רכישות בו זמנית בחנות בסכום של 59,000 פורינט לפחות. המע"מ משתנה בהתאם לפריט הנרכש – מ-5% ועד ל-27% – כאשר ההחזר שניתן לקבל עומד לרוב על כ-14-10%.
אוכל
שמו של המטבח ההונגרי בהחלט הולך לפניו. כמה ממנות הדגל שלו, שבהחלט כדאי לנוסות במהלך טיול בבודפשט, הן גולאש (בהונגרית יש לומר "גויאש"), פפריקש צ'ירקה (עוף ברוטב שמנת חמוצה ופפריקה), ממולאים,, בצקיות וכופתאות, בלינצ'סים המגיעים במגוון טעמים ועוגות משובחות. בנוסף לכך ידוע המטבח ההונגרי בתיבול העשיר שלו, עם כמה טעמים חזקים. החריף הוא אחד הבולטים שבהם, כשההונגרים פשוט מתים על פפריקה. בגזרת הקינוחים תמצאו ייצוג הולם למתוק, כולל שילובים של פירות יער הנפוצים מאוד בבירה ההונגרית.
מומלץ לנסות את המאכלים ההונגריים העממיים, אבל ממש לא להסתפק רק בהם. כיאה לעיר תיירותית מאוד, בבודפשט יש ייצוג הולם למטבחים מכל קצוות העולם וגם סניפים של רשתות בין-לאומיות מוכרות. למרות שהמנות העממיות בבודפשט הן זולות, כיאה לעיר זולה, יש בבודפשט כמה מסעדות יוקרתיות – כולל מסעדות עם כמה כוכבי מישלן.