המדריך לטיסות Low Cost | לטוס בזול ובנוחות
זה לא סוד שבשנים האחרונות מחירי הטיסות מישראל ליעדים שונים בעולם ירדו משמעותית. אחת הסיבות לכך הוא העלייה בהיצע טיסות הלואו קוסט, שהחלה לפני כעשור עם הסכם שמיים פתוחים, ותחילת פעילותן של חברות הלואו קוסט בישראל.
מהי טיסת לואו קוסט? (או בעברית – טיסת 'חסך')
למרות שיש אנשים המשתמשים במונח "לואו קוסט" (Low Cost) לתיאור טיסות זולות באופן כללי, בפועל יש לטיסות לואו קוסט הגדרה ממוקדת יותר: משלמים בהן על הטיסה בלבד, כאשר כל התוספות הנלוות – ארוחה, בחירת מושב, מזוודה, וכן הלאה – הן בגדר אופציה.
התמחור של השירותים הנלווים הוא בנפרד, בין אם באופן גמיש לחלוטין ובין אם בבחירה של אחת מהחבילות המובנות המוצעות על ידי החברה.
כיום תמצאו בישראל טיסות של מספר חברות Low Cost כאשר הבולטות הן:
ריינאייר / Ryanair, וויזאייר / Wizz Air, ואיזיג'ט / EasyJet.
אך גם: את טראנסאביה / Transavia, נורוויג'ן אייר שאטל / Norwegian Air Shuttle, ובלו אייר / Blue Air.
זה המקום לציין שבשל ההצלחה המסחררת של חברות אלו, אנחנו רואים לאחרונה שינויים במודלי התמחור של החברות המסורתיות (למשל Lufthansa, אל-על וכד'), שמתחילות 'לפרק' את כרטיסי הטיסה לחלקים בדומה לחברות ה-Low Cost. וכנראה שהמגמה הזו רק תתחזק שכן זוהי צרכנות נבונה והלקוחות מצביעים ברגליים!
מאפיינים של חברות Low Cost:
– מטוסים חדשים (כי התחזוקה זולה) ובעיקר מסוג אחד.
– אין מחלקת עסקים או ראשונה, רק תיירים (אם כי בתיירים אפשר לבחור מושבים מועדפים)
– התמחור מפורק לחלקים – משלמים בנפרד על כל דבר, טיסה, מטען, מזון, הושבה וכד' (הסבר בהמשך העמוד)
– הטיסה פעמים רבות תתקיים בשעות פחות נוחות, ולנמלי תעופה משניים.
– שירות הלקוחות מצומצם והמכירה מבוצעת בעיקר באינטרנט (כמעט ולא דרך סוכנים).
במדריך שלהלן נסביר לכם בדיוק למה צריך לשים לב כדי 'לא ליפול' בהזמנת טיסת לואו קוסט!
מדריך Low Cost | ניווט מהיר
> איך עובד כרטיס Low Cost?
> יתרונות טיסות לואו-קוסט
> חסרונות טיסות לואו-קוסט
> למה צריך לשים לב בהזמנה?
> איך מחפשים ומזמינים את הטיסות?
> קראו את האותיות הקטנות…
איך קונים כרטיס טיסה בחברת Low Cost?
מחיר הבסיס תמיד כולל רק את מחיר הטיסה עצמה כשעליו חייבים לשלם. אתם יכולים לקנות כרטיס לכיוון אחד או הלוך חזור ביחד.
בנוסף לכרטיס הטיסה עצמו יוצעו לכם תוספות בתשלום: מטען, הושבה, מזון ומשקאות (לעתים חלק מהתוספות יוצעו 'בחבילות' במחיר מוזל).
על הדברים הללו תשלמו בטיסת Low Cost:
הסבר לתרשים מבנה כרטיס הטיסה – מה אומר כל תשלום?
טיסה – על זה חייבים לשלם, ולרוב זה החלק העיקרי בעלות (אך לא תמיד… יכול להיות גם מצב שהטיסה תעלה 20 יורו לכיוון, ולהפקיד מזוודה של 20 ק"ג עוד 40 לכיוון :-))
מטען – ברוב טיסות הלואו קוסט אתם יכולים לקחת איתכם לתא הנוסעים ללא תוספת מחיר תיק גב סביר, ולעתים גם מזוודת טרולי קטנה, רוצים יותר מזה? (במשקל או בנפח) – שלמו בנפרד.
הערה – ברוב המקרים טיולונים וכסאות של תינוקות וילדים אינם נחשבים במטען שיש לשלם עליו, ואפשר לשלוח פריט אחד לילד במעמד הצ'ק-אין ללא תוספת תשלום. אנא וודאו מדיניות בחברה שלכם.
הושבה – אה, אתם גם רוצים שיהיה לכם מקום שמור מראש? אין בעיה :-), היפרדו מכ-7 יורו לכיוון למרכז המטוס ועד לאחוריו, ועד 15 יורו לקדמת המטוס או מושבים מרווחים יותר)
מזון ומשקאות – בטיסות Low Cost לא מקבלים כלום בחינם, כולל מים. אבל נסיוננו מראה שדווקא המחירים שם סבירים ביחס לנמל תעופה עצמו, אז אל תחששו לקנות משקה או כריך (למרות שהכי זול זה להביא מהבית).
עמלות / קנסות / דמי ביטול ושינוי – אוקיי… זה סעיף חמקמק כי לרוב לא תשלמו אותו, אבל בכל זאת הכנסנו אותו כאן כי בגלל מדיניות השירות הרזה של חברות הלואו קוסט, כל שינוי או ביטול יעלו לכם יותר מאשר בחברות אחרות, ולכן בממוצע כל כמה טיסות כן תשלמו משהו אז לא נכון לגמרי להתעלם מכך.
שירותים נלווים – רכב שכור, מלון, הסעות וכד' – לא הכנסנו אותם כאן בתרשים, אבל כל החברות יציעו לכם במהלך ההזמנה להוסיף גם רכב שכור, בית מלון, אולי הסעה מהנמל וכדומה. כאשר לרוב שירותים אלו יימכרו על-ידי חברות צד שלישי.
יתרונות טיסות לואו קוסט
יש אנשים שהמודל של טיסות לואו קוסט מתאים להם בדיוק, במיוחד בטיסות קצרות בהן אפשר "להסתדר" גם כאשר מוותרים על חלק מהשירותים. היתרון המרכזי של הטיסות הוא שאם הכול הולך כמו שמצפים, אפשר למצוא מחירים זולים משמעותית מאשר אלטרנטיבות אחרות, והפערים יכולים להגיע לעשרות אחוזים!
1. מחיר מחיר מחיר! – נו מה לעשות, הרי בשביל זה נולדו חברות תעופה אלו – כדי לתת לנו אפשרות לטוס בזול. וככה בפועל במקרים רבים, אנחנו טסים בפחות מ-100 יורו לאירופה כולל מטען והושבה וכריך וכל מה שבאמת צריך!
2. בלואו קוסט משלמים בדיוק על השירותים שמחפשים בטיסה. למשל – חלק מאיתנו היה שמח לוותר על אפשרות להושבה במקום קבוע מראש, על ארוחות, ועל אפשרות להפקדת מזוודה גדולה, כדי להוזיל משמעותית את מחיר הטיסה.
3. טיסות הלואו קוסט מגדילות את היצע הטיסות ליעדים קיימים ומאפשרות לגלות גם יעדים "חדשים", שלא היו רלוונטיים קודם לכן בסוגים אחרים של טיסות. עוד משהו שהטיסות מציעות הוא נוחות, כאשר ההזמנה של טיסות לואו קוסט רבות נעשית בצורה מהירה ופשוטה דרך אתר האינטרנט. יש חברות שמאפשרות לטסים להוריד אפליקציה בה הם יכולים לנהל את ההזמנה, להזמין שירותים במידת הצורך וכן הלאה.
4. נוחות ניהול ההזמנה – שם המשחק בחברות אלו הוא מטה ניהול רזה וזול, ואחד הצעדים כדי שזה יקרה הוא הקמת אתרי הזמנה ואפליקציות ניהול הזמנה מאוד משכוללים ונוחים, כך שכולנו נוכל להזמין בקלות בלי להטריד את המוקד הטלפוני.
חסרונות טיסות לואו קוסט
לטיסות לואו קוסט יש כמה מגרעות אפשריות שצריך להכיר כדי למנוע אכזבות או התייקרות של הכרטיסים.
1. נוחות ומיקום שדות תעופה – למרות שזו לא קביעה חד משמעית, בחלק גדול מהמקרים טיסות הלואו קוסט ממריאות משדות תעופה קטנים יותר לשדות תעופה שאינם בהכרח הראשיים ביעד המבוקש: הרציונל הוא שכדי להוזיל את העלויות מעדיפות החברות את שדות התעופה המרוחקים, שהמיסים עליהם נמוכים יותר.
בישראל למשל המשמעות היא שהטיסות יוצאות בדרך כלל מטרמינל 1 ולא מטרמינל 3 העמוס והמאובזר יותר בחנויות ובמסעדות, כאשר הנתונים מספרים שב-2018 יצאו מטרמינל 1 למעלה משני מיליון נוסעים בטיסות לואו קוסט בלבד!
ביעדים התיירותיים אתם עשויים למצוא את עצמכם בשדה תעופה קטן ומרוחק יותר מהערים עצמן. זה הופך את ההגעה ללב הערים למעט מורכבת ויקרה יותר.
2. המושבים בטיסות לואו קוסט הם לעיתים פחות נוחים / מרווחים, כך שעלולה להיווצר חוסר נוחות בטיסות ארוכות או כאשר טסים עם ילדים לדוגמא. אם כי זה לא תמיד כך, וגם יש אפשרות לשדרג למושבים נוחים בעלויות זניחות.
3. שעות הטיסה – בשביל להוזיל את הטיסות, החברות מוציאות אותן פעמים רבות בשעות פחות נוחות, שזה אומר או מוקדם מאוד בבוקר, או מאוחר בערב. לחלקנו זה מתאים ולחלקנו לא.
4. שירות לקוחות – אם חשוב לכם לקבל שירות אישי ולשאול את אנשי החברות השונות שאלות במעמד ההזמנה או לפני הטיסה, יכול להיות שזו תהיה בעיה עם טיסות Low Cost. ברוב המקרים שירות הלקוחות שמעמידות חלק מהחברות האלה אינו פרונטלי או טלפוני, כמו בחברות התעופה הסדירות, אלא על טהרת האינטרנט בלבד (מייל, צ'אט באתר האינטרנט וכדומה. אבל לפעמים זה יעיל לא פחות).
יש חברות לואו קוסט שכן מציעות שירות טלפוני, אבל עלול להיות בזה קאץ' – בחלק מהמדינות המוקד הטלפוני של חברות הלואו קוסט כרוך בהתקשרות למספר פרימיום ייחודי לאותה מדינה, מה שכמובן כרוך בעלות נוספת. בררו תמיד מה המספר שאתם מחייגים אליו בהשוואה לקידומות הנהוגות בישראל או במדינה בה אתם נמצאים. בדרך כלל ההזמנה וקבלת השירות דרך האינטרנט הם יותר בטוחים, וכמובן שזולים יותר.
5. שינויים וביטולים –
בגדול אי אפשר לבטל כרטיס טיסה LOW COST לאחר חלוף כמה שעות מהזמנתו (כלומר לבטל אפשר, אבל כסף לא תקבלו בחזרה :-))
רוצים לשנות את תאריך הטיסה, שמות הנוסעים, יעד הנחיתה או כל דבר אחר? תתכוננו לפתוח את הארנק…
במקרה של ביטולים שלכם עקב נסיבות חריגות כמו פציעה או מוות של קרוב משפחה ייתכן שכן יגלו איתכם גמישות כלשהי, או שתקבלו את ההחזרים דרך ביטוח הנסיעות שלכם, אם רכשתם כזה, אבל חברות התעופה עצמן עלולות להערים קשיים.
איך בכל זאת נוכל 'לפצות' עצמנו על חסרון זה?
1. רכשו ביטוח ביטול טיסה מכל סיבה, וכך במקרים רבים תוכלו לקבל את רוב הכסף בחזרה.
– למידע על ביטוח ביטול טיסה של טריפגארנטי…
– למידע על ביטוח ביטול טיסה של הראל…
2. רכשו ביטוח נסיעות מוקדם ככל האפשר כולל הרחבת 'ביטול / קיצור נסיעה'. אל תתבלבלו עם הביטוח הקודם שמפצה אתכם על ביטול ביוזמתכם, ההרחבה של ביטוח הנסיעות מיועדת לאסונות אחרים לא עלינו.
– למידע נוסף על ביטול / קיצור נסיעה בביטוח נסיעות…
מזמינים טיסת לואו קוסט?
שימו לב לדברים שלהלן:
כרטיס מועדף / Priority / Upfront ואחרים
ברוב החברות תוכלו להוסיף בזמן הזמנת הכרטיסים אפשרות בתשלום לשדרוג כרטיס הטיסה שלכם לסוג מועדף יותר (למשל בחברות Ryanair ו-Wizzair זה נקרא Priority, בעלות של כ-12 יורו לכיוון), אשר נותן לכם אפשרויות כמו:
– הוספת מזוודת טרולי איתכם בתא המטען
– קיצור התור בשער העליה למטוס – זה חשוב משתי סיבות: כי אם לא רכשתם הושבה אז ככה תוכלו לתפוס מקום נוח, אבל בעיקר כי יהיה לכם מספיק מקום להעלות תיק לתאים שמעל המושבים, ומקום זה לעתים נגמר בשלב כלשהו…
– וגם לפעמים (למשל בחברת Wizz air) – בידוק מהיר יותר בדלפקים נפרדים
בחברת Easyjet זה עובד קצת אחרת – שם משלבים את הדיל שכולל תיק נוסף יחד עם מקום ישיבה נוח מקדימה, ובשירותים אחרים, ומשלמים על זה ביחד כ-20 עד 30 יורו לכיוון.
במקרים רבים משתלם וכדאי לשדרג לכרטיסי Priority / UpFront!
מטען
בטיסות הלואו קוסט אתם תשלמו על המזוודה בנפרד, כאשר יש רף מקסימלי של משקל שאסור לעבור (עד כ-23-20 ק"ג בדרך כלל בכבודת הבטן).
כלל האצבע הוא שהמחיר של שליחת מזוודה לבטן עלול להיות גבוה משמעותית, אפילו כפול, אם הוא נעשה בשדה התעופה – לעומת האפשרות של הזמנה מראש.
ומה עם כבודת היד? יש מקרים בהם אפשר לעלות לבטן המטוס עם מזוודת טרולי ללא תשלום, בעוד שבאחרים כן תצטרכו לפתוח את הארנק בשביל התענוג הזה. בחלק מהחברות תוכלו לעלות רק עם תיק יד וללא טרולי בתמחור הבסיסי, כך שתצטרכו לשלם יותר או לחשוב על קומבינות דוגמת איחוד תיקים.
להלן חוקי ומגבלות המטען בשלוש חברות הלואו קוסט הגדולות הפועלות בישראל, נכון לסוף שנת 2019:
וויזאייר | Wizz Air | ריינאייר | Ryanair | איזיג'ט | EasyJet | |
---|---|---|---|
מה מותר להעלות לטיסה ללא עלות נפרדת | תוכלו לעלות במסגרת הכרטיס הבסיסי, ללא תשלום נוסף, עם תיק אחד במשקל של עד 10 ק"ג ובמידות המקסימליות של 40 ס"מ אורך, 30 ס"מ רוחב ו-20 ס"מ עומק. | תיק גב/יד קטן (באורך 40 ש"ח, רוחב 20 ס"מ ועומק 25 ס"מ) וללא הגבלת משקל. | כאן איזיג'ט היא מהמקלות, ומאפשרת לכם למעשה להעלות אפילו טרולי במחיר כרטיס הבסיס, בכל משקל, בתנאי שגודלו אינו עולה על: 56 ס"מ אורך, 45 ס"מ רוחב ו-25 ס"מ עומק. |
כמה אשלם על טרולי / מזוודה נוספים? | - אתם יכולים לשדרג לכרטיס Priority (בתשלום נוסף של כ-12 יורו לכיוון) שמקנה זכאות להעלות איתכם לתא הנוסעים מזוודת טרולי שמידותיה המקסימליות הן 55 ס"מ גובה, 40 ס"מ רוחב ו-23 ס"מ עומק, ומשקלה עד 10 ק"ג. - בנוסף, כל נוסע רשאי לשלוח בתשלום בצ'ק אין עד שש מזוודות. אתם בוחרים לכמה משקל אתם זקוקים, ומשלמים בהתאם, עד 10, 20 או 32 ק"ג). |
המדיניות בריינאייר דומה מאוד לזו של וויזאייר לגבי כרטיס Priority שמקנה אפשרות למזוודות טרולי + קדימות בתור (רק שימו לב שמגבלות הטרולי של ריינאייר מעט יותר קשוחות: 55*40*20). - בנוסף, כל נוסע רשאי לשלוח בתשלום בצ'ק אין עד שלוש מזוודות של 20 ק"ג בתשלום נפרד של כ-30-50 יורו לכיוון. ונוסעים שאינם Priority יכולים לשלוח טרולי של 10 ק"ג בכ-20 יורו לכיוון. | נוסעים שרכשו כרטיסים יקרים יותר מסוג Flexi, Upfront או Extra Legroom יכולים להגיע עם תיק קטן נוסף, למשל תיק יד או תיק למחשב, במידות מקסימליות של 45 ס"מ אורך, 36 ס"מ רוחב ו-20 ס"מ עומק. יש למקם אותם מתחת למושב שמול הנוסע. - בנוסף, איזיג'ט מציעה לכם להוסיף מזוודות במשקלים של 15 ק"ג, 23 או 32 ק"ג, בתשלום נוסף של כ-20 עד 50 יורו לכיוון. כל נוסע יכול להעלות עד שלוש מזוודות. |
הערות לטבלה:
– חשוב שתיק היד יוכל להיכנס מתחת למושב שלפני הנוסע.
– תמיד יהיה זול יותר להזמין מטען מראש, ולא בצ'קאין בנמל התעופה, שם תשלמו אפילו כפול!
– מידות הטרולי בד"כ כוללות ידית וגלגלים, ולכל החברות יש תיבת מתכת בעליה למטוס שהם יכולים לבקש מכם להכניס את התיק אליה כדי לבדוק עמידה בכללים.
– בדומה לחברות תעופה רגילות, ברוב חברות ה-LOW COST כסאות בטיחות לרכב לילדים או טיולונים ועגלות אינם נחשבים כמטען שיש לשלם עליו אקסטרה, ואפשר לשלוח פריט אחד לכל ילד במעמד הצ'ק-אין ללא תוספת תשלום – אנא וודאו מדיניות בחברה שלכם.
– מטען שלא עומד בכללים יחוייב בתשלום נוסף ואף ייתכן שיישלח לתא המטען שבבטן המטוס ולא יעלה איתכם לתא הנוסעים.
בכל מקרה חשוב להקפיד על עמידה במידות ובמשקל המוגדר בכרטיס שלכם – יש מקרים רבים בהן נציגי החברות לא ידרשו מכם תשלום נוסף בגין חריגה, אבל כשהם יכן ידרשו, וזו כמובן זכותם המלאה – יהיה עליכם לשלם את מחיר החריגה, והוא לא יהיה נמוך…
כדאי לחשוב כיצד להיות חסכניים באריזה ולשקול את המזוודה במידת האפשר טרם היציאה לשדה. בדרך כלל לא תוכלו לנסות לאלתר החלפת חפצים בין תיקים ומזוודות, אם יש בעיה. הקנס על חריגה במשקל הוא לרוב גבוה יותר משמעותית מאשר תוספת המשקל, כך שמומלץ מאוד להימנע מכך או מקסימום לקחת מרווח ביטחון במעמד הזמנת הכרטיס. זכרו שיש חברות תעופה שתנאי המטען אצלן מתייחסים גם לגודל וגם למשקל, כך שיש לראות מהם התנאים ולעמוד בהם.
ומה עם השקיות שקונים בדיוטי פרי? בדרך כלל המטען המותר אינו כולל שקיות הנרכשות בדיוטי פרי (כלומר אם קניתם משהו ועליהם איתו למטוס – לא יספרו לכם אותו), אבל יש חברות שמגבילות במספר השקיות שאפשר להעלות בחינם. ואפילו מותר לנציגים בשטח להציץ בשקיות כדי לוודא שאיזה נוסע 'מתוחכם' לא שם בתוך שקית הדיוטי פרי חצי מהבית שלו כדי לא לשלם על מטען נוסף 🙂
מועד הזמנת כרטיס הטיסה
לא צריך להיות מומחה לטיסות כדי לדעת שמועד ההזמנה של כרטיס הטיסה משפיע במידה רבה על המחיר שלו.
בעולם התיירות יש למעשה שתי גישות די מנוגדות. הראשונה אומרת שכדאי להזמין את הכרטיס מוקדם ככל האפשר, עקב ההנחה שחברות התעופה מוכרות תחילה את הכרטיסים הזולים יותר ולאחר מכן, עם התמלאות המטוס, מייקרות אותם.
הגישה האחרת היא שעדיף לחכות דווקא לדקה ה-90, בתקווה שחברות תעופה שנשארו עם מושבים ריקים יוזילו מחירים כדי למלא אותם.
במקרה של טיסות לואו קוסט, אין ספק שברוב המקרים הגישה הראשונה היא הנכונה יותר – את הכרטיסים הראשונים לכל טיסה מוכרות החברות חודשים רבים (עד שנה) טרם מועד הטיסה במחיר נמוך במיוחד, במטרה ליצור את הבאזז שהן מצפות לו!
למרות שכל מקרה לגופו, בהזמנה של כחודשיים טרם מועד הטיסה אתם יכולים ליהנות מהנחות יפות של כ-30-25% ביחס למחיר הבסיס של הטיסה. כשאתם מזמינים בכאלו מחירים אז גם ה"הקרבה" הכלכלית הכרוכה בשדרוגים ובתוספות עשויה להיות משמעותית הרבה פחות, כי בטוטאל תשלמו סכום הוגן לכל הדעות.
חשוב לציין שגם טיסות לואו קוסט מושפעות מההיצע ומהביקוש לאורך השנה. בקיץ ובחגים המחירים שלהן יהיו גבוהים בהשוואה לחורף ולתקופות פחות עמוסות בנתב"ג.
בדרך כלל הפערים בין טיסות הלואו קוסט לטיסות אחרות מצטמצמים בתקופות השיא, ועולים בתקופות הפחות עמוסות.
אפילו לאורך השבוע יש הבדלים בתמחור. בדרך כלל יום שלישי הוא המבוקש פחות לטיסות, ולכן המחירים של טיסות היוצאות ביום זה נוטים להיות זולים. מנגד, טיסות בשבת הן בדרך כלל היקרות יותר. לאורך היממה, טיסות היוצאות בשעות הערב הן זולות יותר בכמה אחוזים מאשר טיסות יום, ובעיקר בוקר. רוב טיסות הלואו קוסט יוצאות לכן בשעות אלה, כך שעלולה להיות בעיה בהגעה לכתובת המיועדת לאחר הנחיתה.
מושב במטוס
אם אתם טסים בלואו קוסט ומעוניינים לבחור את מקום הישיבה, תצטרכו לשלם בנפרד. שימו לב שההתייקרות של המחיר אפשרית גם מבחינת תנאי הטיסה. מודל מקובל בכרטיסי הלואו קוסט הוא שעל מקומות הישיבה הטובים יותר – מקומות הנמצאים ליד יציאות החירום, או לחלופין כוללים מספיק מרווח לרגליים – משלמים יותר. לפעמים הרבה יותר.
אוכל ושתייה
גם אם אתם בוחרים לשלם על אוכל ושתייה אתם לא צפויים לקבל מאכלי גורמה, אבל אפשר להגיד שהאוכל לרוב הוא לא רע בכלל והתמחור שלו סביר בהשוואה למסעדות ולדוכנים שתוכלו למצוא בשדות התעופה (במיוחד בהזמנה מראש באינטרנט, בה ניתן לקבל הנחה נחמדת).
חברות התעופה מאפשרות בדרך כלל לבצע את הרכישה גם במטוס עצמו, דרך דיילים העוברים בין הנוסעים, אם כי העלות של הזמנה כזו תהיה גבוהה יותר מאשר בהזמנה מראש. בנוסף, לא מובטח שיישארו לכם מנות. לכן אם אתם רוצים להוסיף אוכל ושתייה לכרטיס, אנחנו ממליצים לעשות זאת מספיק זמן מראש.
אתם יכולים להביא מראש אוכל או לרכוש אותו בשדה התעופה: בחלק מהיעדים בחו"ל המחיר של רכישות בשדה הוא בהחלט הוגן ומשתלם יותר מאשר הזמנת ארוחה או רכישת אוכל במטוס.
לגבי בקבוקי משקה – זכרו לוודא מראש מה מותר להעלות לטיסות (בל קשר לסוג הטיסה) במדינה ממנה אתם ממריאים. והאם יש מגבלות על מזונות טריים כלשהם במדינה אליה אתם מגיעים.
צ'ק אין ובורדינג (או: מאחרים? לא בבית ספרינו)
את הצ'ק אפשר בדרך כלל לבצע מספיק זמן לפני, לפעמים אפילו חודש לפני מועד הטיסה, והוא נסגר בערך שעתיים טרם מועד הטיסה.
לחברות שונות עשויה להיות מדינייות שונה ביחס למועדי הצ'ק אין, אם כי בדרך כלל כאשר רוכשים הושבה אפשר לבצע את הצ'ק אין כמה שבועות מראש, אפילו יותר מחודש. נוסעים שלא בוחרים בהושבה יצטרכו להגיע לימים האחרונים שלפני הטיסה, ורק אז יוכלו לבצע את הצ'ק אין. מומלץ לברר את הסוגיה הזו עם החברה בה אתם עתידים לטוס.
מכיוון שהקנס על צ'ק אין מאוחר גבוה עד גבוה מאוד, כדאי להקדים ולבצע זאת מראש. החברות מאפשרות לבצע את הצ'ק אין עוד מהבית, דרך אתר האינטרנט, ללא תשלום. אם אתם מבצעים את הצ'ק בשדה עצמו, ובעיקר בדקה ה-90, תשלמו קנס כבד שעלותו עלולה להגיע גם לעלות כרטיס הטיסה עצמו. החברות המחמירות אף עלולות לבטל את כרטיס הטיסה שלכם.
חשוב לבדוק מראש מהם התנאים לגבי הצגת הכרטיס בשדה התעופה! ברוב המקרים תוכלו להציג כרטיס אלקטרוני מהטלפון וזה יספיק, אבל יש טיסות בהן אתם נדרשים להדפיס כרטיס נייר!
המידע הזה אמור להיות רשום על הכרטיס שלכם, ואם לא אז תוכלו לשלוח מייל לחברת התעופה בנושא.
אנחנו ממליצים בכל מקרה להדפיס כדי למנוע תקלות בשטח.
אתם מסוג האנשים שנמצאים בדיוטי פרי עד הדקה ה-90, ומגיעים לבורדינג ב"תוספת הזמן", אחרי שכבר קוראים לכם בכריזה? זה סיכון גדול במיוחד במקרה של טיסות לואו קוסט. בדרך כלל זמן העלייה למטוס בהן הוא מדויק, ולא מחכים לאף אחד.
– לכן כדאי מאוד לא להמר אלא לקחת מרווח ביטחון מספיק.
– שימו לב ששער העליה למטוס לא נסגר בעת ההמראה, אלא הרבה זמן לפני כן! (זה בד"כ יהיה רשום על הכרטיס שלכם).
– מיותר לציין שבהתאם לתנאי טיסות הלואו קוסט, לא תקבלו במצבים בהם המטוס יוצא בלעדיכם החזר כספי, נכון?
שירותים נלווים – רכב שכור ובתי מלון
טיול בחו"ל לא מסתכם כמובן בהזמנת כרטיס טיסה, חשובה ככל שתהיה. במעמד הרכישה תוכלו בחלק מהמקרים להזמין דרך חברות הלואו קוסט גם שירותים אחרים הקשורים לשהות בחו"ל, העיקר מלונות והשכרת רכב. הניסיון שלנו מראה שהמחירים המוצעים במסגרת הדילים האלו נוטים בהחלט להיות סבירים, כך שזה "שווה בדיקה".
אחת השאלות במקרה של הזמנת שירות נלווה היא – מיהו הגורם שמספק את השירות בפועל?
הרי במקרה של כרטיס הטיסה ברור שחברת התעופה היא נותנת השירות, אבל מי יעזור עם הרכב? ומי יטפל בשינויים במלון? (למשל חברת Europcar מטפלת בהשכרת רכבים אצל איזיג'ט, ו-Booking בבתי המלון). את זה חברת התעופה לא תעשה עבורכם…
במאמרים אחרים באתר הזכרנו גם את החשיבות של סעיף ביטוח או ביטול השתתפות עצמית בביטוחי הרכב השכור – במקרים רבים כאשר מזמינים רכב שכור דרך חברת הלואו קוסט אז רכיב ההשתתפות העצמית מאוד גבוה ואז כדאי לשקול לבטח אותו בנפרד.
איך מזמינים טיסות לואו קוסט?
איפה אמצא את המחיר הכי טוב?
– וויזאייר | Wizz Air…
– ריינאייר | Ryanair…
– איזיג'ט | EasyJet…
וכדומה
אבבבלללל… יש מקרים בהם תמצאו מחיר אפילו זול יותר באתר של סוכן. זה לא קורה הרבה אבל זה כן אפשרי כי לפעמים אתרי הזמנות ענקיים מזמינים כרטיסים מראש ומעדכנים את המחיר באופן נפרד.
בעצמנו מצאנו פעם מחיר טוב יותר מאשר באתר חברת התעופה דרך אתר ההזמנות הענקי אקספדיה / Expedia…. (למידע נוסף עליהם כאן באתר)
> לחצו כאן לקבלת עזרה מסוכן בחיפוש / הזמנת טיסות…
ואם ארצה להשוות מחיר בין כמה חברות תעופה?
כנסו למנועי השוואת מחירי טיסות כמו:
לשיקולכם אם התוספת במחיר שווה את ההגנות החלות עליכם כלקוחות.
למידע נוסף על סוכני נסיעות ואתרי חיפוש טיסות…
קראו את האותיות הקטנות לפני ההזמנה!
אחת הטעויות הנפוצות שאנשים מבצעים ביחס לטיסות לואו קוסט הוא להתפתות אחר המחיר הזול ולא לשים לב לתנאים החלים על הכרטיס. כתוצאה מכך אותם אנשים מצפים למחיר אחד, משלמים עבור הכרטיס ומגלים שבטוטאל הסכום הנדרש גבוה פי כמה.
כדי לא להיות מופתעים, או אפילו לדעת מראש האם טיסת הלואו קוסט בכלל משתלמת עבורכם, בררו מראש מהו מחיר הבסיס ומהי העלות של כל אחת מהתוספות שעשויות להיות רלוונטיות בטיסה שלכם: בטיסה קצרה יכול להיות שתרצו למשל כן לשלם על מזוודה ובחירת מושב, אבל לא על אוכל ואמצעי הבידור למיניהם.
את הבדיקה לפני ההזמנה תוכלו לעשות דרך אתרי האינטרנט של החברות (כאמור: חלק גדול מהן לא מציע שירות לקוחות טלפוני בעברית), בדרך כלל בעמודי השירותים או השאלות והתשובות (FAQ). אחרי ההזמנה התנאים יפורטו בכרטיס עצמו.
שימו לב שברוב המקרים אתם לא חייבים להחליט על הכל מראש. החברות מציעות אפשרות לקבוע את השירותים המבוקשים גם סמוך לטיסה, אפילו במעמד הצ'ק אין. אבל יש לזה כמה חסרונות. הראשון הוא שעלות ההזמנה של שירותים ברגע האחרון נוטה להיות גבוהה יותר מאשר הזמנה מוקדמת.
בעיה נוספת היא שיכול להיות שחלק מהשירותים כבר לא יהיו זמינים עבורכם, וגם שהאופציות היותר כדאיות בתוך שירות מסוים יאזלו.
מכיוון שהמחיר הוא לרוב ה-סיבה שמביאה להזמנת טיסת לואו קוסט, כדאי שתכירו כמה טריקים הקשורים אליו:
- אם אתם מחפשים כמה פעמים טיסה מאותו מחשב ומתאכזבים לגלות שהמחיר רק עולה, ממש לא בטוח שזה מקרי.
מנועי הטיסות ואתרי חברות התעופה מזהים "טרף קל" – אדם המעוניין לרכוש כרטיס טיסה – ומעלים את המחירים המוצגים בחיפושים על מנת שאותו אדם ימהר לסגור עסקה לפני שתחול כביכול עלייה נוספת במחיר.
למרות שהגורמים בתחום התעופה מכחישים, ככל הנראה זה קורה גם בעולם הלואו קוסט. לכן מומלץ לחפש טיסות כאשר הדפדפן שלכם במצב Incognito (גלישה בסתר), שאינו מאפשר לאתרים לראות את פרטי הגלישה הקודמים של האדם המבצע את הבדיקה.
רבים אומרים שמצב ה-incognito הרגיל בדפדפנים המוכרים לא מעלים בכל המקרים את נתוני הגלישה המלאים (ייתכן שיהיו סממני זיהוי של המחשב). כדי לפתור את זה אפשר להשתמש בדפדפן אנונימי לחלוטין, דוגמת TOR, או לגשת מטלפון נייד שאינו מחובר לרשת ה-WiFi הביתית.
למידע נוסף על מניעת עלית המחירים בהזמנת כרטיס טיסה…
- חלק מחברות הלואו קוסט עושות טריקים שונים הקשורים להמרת המטבע כדי לייקר את המחיר – ריינאייר למשל מציעה לפני השלמת ההזמנה אפשרות לביצוע התשלום במטבע שונה מאשר המטבע שבו נקובים מחירי הכרטיס באתר, אך המרה זו גורמת להתייקרות אוטומטית של המחיר בכמה אחוזים לפחות!
- שילוב בין חברות – טבעו של הLOW COST מאפשר יותר בקלות טיסת הלוך עם חברה אחת, וחזור עם אחרת. חפשו שילובים אלו כדי לשפר את סיכוייכם להשגת כרטיס שהוא גם נוח וגם זול.
כמובן שזה דורש מנועי חיפוש טיסות והשוואת מחירים טובים – הנה מידע על כמה אתרי חיפוש והזמנת טיסות שאנחנו אוהבים… - מטען – מכיוון שעלות הוספת מזוודות מייקרת מאוד את הכרטיס, אז במקרה בו אתם נוסעים כמשפחה – שקלו לאחד את דבריכם למזוודה אחת גדולה (או שתיים), ואת השאר לקחת בטרולים ובתיקי הגב, וכך לשלם על מה שצריך ולא יותר מזה.
בנוסף – הרבה פעמים אנחנו חוזרים מחו"ל עם יותר מטען מאשר זה שיצאנו איתו (מי אמר קניות? :-)) – אז אפשר לקחת תיקים מתקפלים שמתאימים לטיסות ולרכוש תוספת מטען רק לטיסת החזור. - ביטול 'טיסת חסך' וקבלת החזר כספי – מכיוון שזה לא ממש אפשרי ברוב המקרים לקבל החזר אחרי שביטלתם טיסה כזו, אז הרבה נוסעים רוכשים 'ביטוח ביטול טיסה מכל סיבה' מחברה חיצונית (זה ביטוח שמאפשר לכם לקבל 80% החזר אם ביטולתם את הכרטיס, ולא משנה למה).
– למידע על ביטוח ביטול טיסה של הראל…
– למידע על ביטוח ביטול טיסה של טריפגארנטי…
(מוזמנים להוסיף את הטיפים שלכם בתחתית העמוד…)
תמונה יפה מאוד של הנושא.
מקיף ואיכותי.. ששאפו.
רק אציין כי באיזיגט, כאשר לא רוכשים מזוודה בכרטיס – התיק איתו ניתן לעלות למטוס הוא בעצם כל תיק כלשהו שהנוסע מחזיק איתו. לדוגמא: נוסעה שמגיע עם תיק אישי קטן, ממש קטן ותלוי על הכתף, וטרולי – ייחשב הדבר כ 2 תיקים ויידרש להוסיף עלות לתיק נוסף.
אני רושם מניסיון לא קטן בנושא…
הדבר להימנע ? להכניס את התיק/ארנק אישי קטן פנימה לטרולי ולהוציא אותו החוצה חזרה בדיוטי פרי.
תיהנו
אלון
תודה אלון!
העלית חידוד חשוב – איזיג'ט מאפשרים יחידה אחת.
דרך אגב בעיני היא די 'מתירנית' ביחס לשאר החברות, שכן אפשר להעלות אפילו טרולי בדרישות שלהם בלי לחרוג מהכללים ולשלם על מטען נוסף.
היי יש לי שאלה תחת איזה הגדרה נכנסת מוצילה של 65 ליטר שהאורך שלה הוא כ 70 סמ?
הי יהודה
זה תלוי בחברת התעופה.
חפש בוגגל את שם החברה + הביטוי bag policy
למשל זה…